2008: De stoptrein van Sef Vergoossen

'Ik kan met PSV kampioen worden. Het is de eerste keer dat ik de kans krijg bij een topclub te werken.' De handen van Sef Vergoossen jeukten begin januari. Hij was voor een half seizoen aangesteld als opvolger van Ronald Koeman en interim-trainer Jan Wouters.

2008: De stoptrein van Sef Vergoossen

Vergoossen was duidelijk geen eerste keus geweest om de plotsklaps naar Valencia vertrokken Koeman ('Als die trein langskomt, moet je opstappen') op te volgen. PSV-directeur Jan Reker flirtte eerder openlijk met Martin Jol, Fred Rutten en Huub Stevens. Laatstgenoemde hapte weliswaar toe, maar wilde eerste het seizoen met Hamburger SV afmaken.

Vergoossen werd de tussenpaus, maar die beslissing legde PSV in eerste instantie geen windeieren. De Limburgse trainer vestigde zelfs een clubrecord door na zijn aanstelling elf duels op rij ongeslagen te blijven met de Eindhovense ploeg. Het verval diende zich toen echter al aan. 'Het was de dag van de arbeid en niet van het voetbal', reageerde Vergoossen nadat PSV op 2 februari met
0-2 had gewonnen bij AZ. Het ploeteren hield nadien aan. Met zijn vliegende start leek Vergoossen ingestapt te zijn bij een intercity, maar PSV vertoonde tegen het einde van het seizoen de kenmerken van een stoptrein. Zonder overtuiging deed de landskampioen steeds een volgende halte aan. Op 2 maart werd met 3-1 verloren bij FC Utrecht. Het duel erna, uit bij Roda JC, eindigde in 1-1. 'Als we ooit met 7-0 of 8-0 van PSV hadden kunnen winnen, was het nu', was de veelzeggende reactie van Roda-aanvoerder Marcel Meeuwis na afloop.

Het lukte de hevige bekritiseerde Vergoossen uiteindelijk PSV naar de vierde landstitel op rij te loodsen, maar de manier waarop was veelzeggend. Op de voorlaatste speeldag was het Philips Stadion in gereedheid gebracht voor het kampioensfeest, maar het veel betere FC Twente werkte niet mee en was met een 1-1 gelijkspel nog mild. PSV klaarde de klus door een week later met 1-0 te winnen bij Vitesse. Vergoossen was kampioen, maar het is de vraag of hij na zijn eerste kans nog een tweede kans krijgt bij een topclub.

Bekijk hier al onze video's