Zwartomrande avond van Oranje in tien beelden

Oranje is vrijdagavond in mineur begonnen aan het interlandjaar 2016. Het vriendschappelijke duel met Frankrijk, dat vooraf werd gegaan door een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel, ging verloren (2-3), maar stond vooral in het teken van Johan Cruijff. VI kijkt aan de hand van tien beelden van VI Images terug op de zwartomrande avond.

De vriendschappelijke interland tussen het Nederlands elftal en Frankrijk werd niet alleen voorafgegaan door een minuut stilte; ook werd traditioneel de volksliederen van beide landen gespeeld. Bondsvoorzitter Michael van Praag maakte deel uit van het orkest.
Al snel na de volksliederen, minuut stilte en het eerste fluitsignaal namen de Fransen de leiding. Aanvaller Antoine Griezmann plaatste een vrije trap al in de zesde minuut in de linkerbovenhoek en liet doelman Jasper Cillessen daarmee kansloos.
In de veertiende minuut bracht De Arena, die mogelijk wordt omgedoopt tot 'Johan Cruijff Arena', een ode aan de donderdag overleden Johan Cruijff. Dat moment was symbolisch gekozen, als verwijzing naar het nummer dat de icoon uit Betondorp uit altijd droeg, maar was gezien het scoreverloop wat ongelukkig. In de dertiende minuut zette Olivier Giroud Frankrijk namelijk op 0-2.
De Nederlandse fans trokken zich daar echter niets van aan en bewezen de legendarische oud-voetballer en voormalig trainer een indrukwekkende laatste eer door, net als de spelers van beide ploegen, een minuut lang te klappen.
Toen de voor Oranje miserabel gestarte wedstrijd eenmaal weer was hervat, kreeg bondscoach Danny Blind een volgende domper te verwerken: aanvoerder Wesley Sneijder moest geblesseerd naar de kant. De middenvelder moest door een hamstringblessure vervangen worden door Riechedly Bazoer. Sneijder ontbreekt tijdens het oefenduel met Engeland, komende dinsdag.
Kort na rust kon het Nederlands elftal dan toch nog juichen. Spits Luuk de Jong verzorgde op aangeven van Memphis Depay de aansluitingstreffer. De aanvalsleider en aanvoerder van PSV deed dat weliswaar met zijn arm, zoals hij later ook zou toegeven, maar kwam daar ongestraft mee weg. Met zijn tweede goal in zijn tiende interland bracht De Jong het geloof in een goed resultaat weer wat terug.
Zozeer zelfs dat het pover spelende Oranje in de 86ste minuut via Ibrahim Afellay langszij kwam. De middenvelder van Stoke City zette met een schuiver de 2-2 op het bord en nam daarna zijn moment om Cruijff te eren. Dat deed hij door met zijn handen het getal veertien uit de drukken, om daarna zijn handen naar boven te richten.
Lang genieten van die gelijkmaker was er echter niet bij voor de Nederlandse equipe, want Blaise Matuidi - nota bene spelend met nummer 14 - passeerde Cillessen door de benen: 2-3.
AZ-spits Vincent Janssen debuteerde daardoor met een nederlaag in Oranje. De aanvaller kwam in de 81ste minuut bij een 1-2 stand binnen de lijnen voor Luuk de Jong, als zesde debutant onder bondscoach Danny Blind. De keuzeheer gunde eerder al Jairo Riedewald, Kenny Tete, Virgil van Dijk, Anwar El Ghazi, Jeroen Zoet en Riechedly Bazoer hun haasje.
Frankrijk tankte door de winstpartij weer wat vertrouwen in aanloop naar het EK in eigen land, komende zomer, zo moet Moussa Sissoko hebben gedacht. Voor Georginio Wijnaldum - zijn ploeggenoot bij Newcastle United - was er weinig reden om met een goed gevoel op terug te kijken: een nederlaag, pover spel en dat alles op een avond waarop voetbal door het overlijden van de grootste voetballer die Nederland ooit voortbracht even een noodzakelijk kwaad was voor Oranje.