Blind prijst tactische omzetting: 'We toonden meer lef'

De comeback van Oranje tegen Frankrijk heeft Daley Blind hoop gegeven, al baalt de verdediger van de late tegengoal (2-3). Het was een bijzondere avond in verband met het overlijden van Johan Cruijff donderdag.

'Natuurlijk beleef je de wedstrijd anders', erkent Blind, die de aanvoerdersband droeg na het geblesseerd uitvallen van Wesley Sneijder, bij SBS 6. 'Onze focus lag wel op de wedstrijd, want die moest gespeeld worden. Ik denk niet dat het invloed heeft gehad op de wedstrijd. Natuurlijk speelt de nare gebeurtenis in je achterhoofd, maar op het veld hadden we gewoon de focus.'

Frankrijk kwam uitgerekend vlak voor de veertiende minuut, waarin het spel stil werd gelegd ter nagedachtenis aan Cruijff, op 0-2. 'Ik denk niet dat die goal de minuut minder maakte. Iedereen stond stil bij Cruijff, ongeacht de score.'

Waar Nederland nog begon in een 5-3-2-formatie, werd na rust voor 4-3-3 gekozen door bondscoach Danny Blind. Volgens zijn zoon liep het vervolgens beter. 'We speelden in de tweede helft met meer lef. Het beeld bij de 5-3-2 werd ook wel anders door de vroege tegengoals. Het is zeker niet slecht als je tegen een ploeg als Frankrijk terugkomt van een 0-2 achterstand, maar het is balen van de laatste goal. Dat mag niet gebeuren.'