Zwakke reeks Oranje op eindronden, duel met Spanje uniek

Reacties

Het Nederlands elftal begint vrijdagavond aan het WK in Brazilië met een wedstrijd tegen wereldkampioen Spanje (aftrap 21.00 uur). Acht opvallende feiten in de aanloop naar de kraker in de Arena Fonte Nova van Salvador.

Zwakke reeks Oranje op eindronden, duel met Spanje uniek

● Spanje-Nederland betekent een primeur. Het gebeurde nog niet eerder dat de twee finalisten vaneen WK vier jaar later weer tegenover elkaar stonden in de eerste groepswedstrijd.

● Oranje  won slechts één van zijn vier competitieve interlands tegen Spanje. In 1983 won Nederland een kwalificatieduel voor het EK 1984  met 2-1. Daarna bleef Oranje drie vriendschappelijke duels ongeslagen tegen La Roja. Tijdens de vorige termijn van Louis van Gaal als bondscoach won Nederland in 2000 met 1-2 van Spanje, Barcelona- middenvelder Xavi (132 interlands) debuteerde toen voor de Spanjaarden. De laatste interland tegen de Spanjaarden was natuurlijk de verloren WK-finale van 2010 in Zuid-Afrika .

● Oranje speelt vanavond in de Arena Fonte Nova te Salvador. Oranje speelde één keer eerder in dit stadion: op 5 juni 1999 tegen Brazilië. Nederland maakte toen een 2-0 achterstand goed door goals van Patrick Kluivert en Peter van Vossen

● Het WK in Brazilië is de tiende mondiale eindronde van Oranje. Nederland  verloor drie wk-finales (1974,1978 en 2010).  Alleen (West-)Duitsland verloor meer finales (vier, in 1966, 1982, 1986 en 2002). Twee keer won de vice-wereldkampioen vier jaar later de wereldbeker: Duitsland in 1990 en Brazilië in 2002.

Beeld uit de Wk-finale Nederland-Spanje van 2010: Robben en de teen van Casillas.
Beeld uit de Wk-finale Nederland-Spanje van 2010: Robben en de teen van Casillas.

● Voor het eerst in veertig jaar is Feyenoord de hofleverancier voor de 23-koppige selectie van Oranje. Rotterdam-Zuid levert vijf internationals: de verdedigers Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Terence Kongolo en middenvelder Jordy Clasie. Op het WK 1974 in Duitsland leverde Feyenoord liefst zeven spelers.

● Oranje hoort bij het selecte gezelschap van vier landen met meer dan één WK-deelname die nog nooit zijn uitgeschakeld in de groepsfase van een WK. Ghana, (West-)Duitsland en Ierland overleefden ook immer de poulefase.

● Oranje verloor zijn laatste vier eindrondeduels: de WK-finale in 2010 en de drie groepswedstrijden op het EK van 2012. Dat is een negatief record. Oranje verloor sinds de WK’s van 1934 en 1938 (twee keer verlies op rij tegen Zwitserland 2-3 en Tsjechoslowakije 0-3) nooit meer twee WK-duels op rij.

● Oranje is gemiddeld 26 jaar en 170 dagen oud aan het begin van het WK in Brazilië. Het is de jongste WK-selectie sinds 76 jaar. Alleen op het WK in 1938 in Frankrijk was de Oranje-selectie gemiddeld jonger met 25 jaar en 88 dagen.

Samenstelling: Willem van Beeren

it

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.