Jubileum voor Sneijder in WK-kraker met Spanje

Reacties

Het WK-duel Spanje-Nederland van vrijdag in Salvador heeft voor Wesley Sneijder op voorhand al een bijzonder tintje. De kraker wordt de honderdste interland in de loopbaan van Wesley Sneijder.

Jubileum voor Sneijder in WK-kraker met Spanje

De 30-jarige middenvelder van Galatasaray wordt de zesde Oranje-international die de magische grens van honderd caps bereikt. Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (112), Rafael van der Vaart (109), Giovanni van Bronckhorst (106) en Phillip Cocu (101) gingen hem voor.

'Dit is iets om trots op te zijn', zo blikte Sneijder vorige week in Voetbal International al vooruit op zijn jubileum in Oranje. 'Ik zoek het vaak in dit soort symboliek. Het is tien jaar na mijn debuut op een eindronde, in Portugal 2004. We spelen tegen Spanje, de ploeg waartegen we onze laatste WK-wedstrijd verloren. En dan die Wereldbeker winnen, dat zou er dan ook nog mooi bijpassen.'

Debuut in 2003
Sneijder debuteerde op 30 april 2003 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Portugal (1-1) onder toenmalig bondscoach Dick Advocaat. De toenmalige Ajacied kwam na rust in het veld voor Phillip Cocu.

Hij liet al in zijn tweede interland (tegen Moldavië op 11 oktober 2003, 5-0) zijn eerste interlanddoelpunt noteren en eiste in zijn derde Oranje-optreden als negentienjarig meteen een hoofdrol voor zich op. In de allesbeslissende EK-playoff tegen Schotland (6-0) was hij bij vier van de zes Oranje-treffers betrokken te zijn (één goal, drie assists).

Sneijder maakte in zijn 99 interlands tot nu toe 26 doelpunten. Daarmee bezet hij de gedeelde tiende plaats op de eeuwige topscorerslijst van Oranje. Zeven van zijn 26 goals voor Oranje kwamen tot stand op eindronden: twee in EK-verband en vijf in WK-verband.

In al zijn interlands stond Sneijder het meest samen met Rafael van der Vaart (69 keer), gevolgd door Dirk Kuijt (68) en John Heitinga (63). Hij werkte zijn wedstrijden in de nationale ploeg af onder vier bondscoaches: Bert van Marwijk (39), Marco van Basten (37), Louis van Gaal (12) en Dick Advocaat (11).

Heb jij een voorspellende gave en ken jij de afloop van het WK in Brazilië? Doe dan nu mee aan de VI WK-poule en win fraaie prijzen.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.