Zwak AZ laat Europese zege volgen door verlies bij NAC

NAC Breda heeft in eigen huis AZ afgebluft door met 3-0 te zegevieren. Dankzij de tweede overwinning op rij stijgt NAC naar de middenmoot, waar AZ nu ook te vinden is.

NAC en AZ werkten beide met veel vertrouwen toe naar het duel in Breda. Vorige week had NAC gewonnen bij Roda JC (5-1), terwijl de Alkmaarders in eigen huis Go Ahead Eagles (3-0) klopten en midweeks bij Maccabi Haifa won (1-0). Vlak voor de wedstrijd kreeg AZ-trainer Gertjan Verbeek toch een tegenslag te verwerken, toen Maarten Martens uit angst voor overbelasting aan de kant moest blijven. Johann Gudmundsson verving hem op de linkerflank.

In de eerste helft was er nauwelijks actie voor beide doelen. AZ kreeg de grootste kans. Een voorzet van Aron Jóhannsson (foto rechts) bereikte Viktor Elm, die van dichtbij naast schoot. De thuisclub stelde daar slechts een aantal pogingen van afstand tegenover.

In de 50ste minuut bleek dat echter een effectieve strategie te zijn. Danny Verbeek dribbelde van rechts naar binnen en haalde van twintig meter uit met links. De bal belandde vervolgens in de verre hoek, buiten bereik van AZ-doelman Esteban.

Verbeek besloot na 67 minuten alsnog Martens het veld in te brengen voor Gudmundsson. Dat de Belg alsnog zijn entree maakte mocht niet baten. NAC-invaller Elson Hooi haalde namelijk van twintig meter uit en raakte de paal, waarna Rydell Poepon de 2-0 kon intikken. In de extra tijd maakte Hooi de nederlaag voor AZ nog pijnlijker, door de 3-0 achter Esteban te schieten.

Dankzij de tweede overwinning op rij heeft NAC de aansluiting gevonden met de ploegen in de middenmoot. Het verschil met AZ bedraagt nog slechts twee punten. De Alkmaarders bezetten de achtste plaats met tien punten uit zeven wedstrijden. NAC staat op de elfde positie.