'Zoet heeft zijn plek in Oranje afgedwongen'

Reacties

Ruud Hesp meent dat Jeroen Zoet (24) zijn debuut in Oranje verdiend heeft. De keeperstrainer van PSV, die in het verleden zelf twee eindtoernooien meemaakte, gaat ervan uit dat de PSV-doelman ook dinsdag tegen Tsjechië onder de lat zal staan bij het Nederlands elftal.

'Zoet heeft zijn plek in Oranje afgedwongen'

Zoet maakte zaterdag zijn debuut in Astana, waar hij in de slotfase de geblesseerde Tim Krul moest aflossen. Diezelfde Krul had de op zijn beurt in de warming-up met klachten afgehaakte Jasper Cillessen al vervangen. Zo eindigde de avond voor Zoet met zijn Oranje-debuut, waar hij een uur voor het duel met Kazachstan nog derde doelman was. Uiteindelijk moest hij nog een goal toestaan, maar won de ploeg van bondscoach Danny Blind wel: 1-2.

'Ik heb hem een halve minuut na de wedstrijd al gefeliciteerd', vertelt Hesp op de PSV-website trots te zijn op zijn pupil. 'Als keeper droom je van je debuut voor Oranje. Dat weet ik als keeper heel goed', aldus de voormalige sluitpost van Haarlem, Roda JC, Barcelona en Fortuna Sittard. Zelf maakte Hesp immers wel deel uit van de Oranje-selectie op het EK van 1996 en WK van 1998, maar speelde hij nooit een officiële interland.

'Ik weet ook wat hij er allemaal voor doet', gaat Hesp verder over Zoet. 'Hij heeft het afgedwongen; vooral dit seizoen. Jeroen heeft gepresteerd op momenten dat het moest. Denk aan het duel met Feyenoord. Toen maakte hij drie cruciale reddingen voor ons terwijl het duel nog niet gewonnen was', haalt hij de 3-1 thuiszege van 30 augustus aan. 'Dit is voor hem een bekroning, maar tegelijkertijd ook maar een tussenstap. Hij moet nog veel meer willen.'

Blind liet tijdens de persconferentie zonder een basisplek van Zoet tegen Tsjechië te willen bevestigen wel weten dat dat de meest logische optie zou zijn. Hesp beaamt dat. 'Zeker als de eerste en tweede doelman wegvallen. Natuurlijk komt er druk van buitenaf, maar juist daarom zijn dit belangrijke momenten. Jeroen moet er verder vooral van genieten. Van ieder moment dat hij op het veld staat. Er zijn miljoenen mensen die op zijn positie zouden willen staan', besluit Hesp over Zoet, die in de  huidige Oranje-selectie Kenneth Vermeer (Feyenoord) en Maarten Stekelenburg (Southampton) als concurrenten weet.

Oranje moet dinsdag winnen en hopen op een nederlaag van Turkije in eigen huis tegen IJsland. Alleen dan heeft Nederland via de play-offs nog een kans op een EK-ticket.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.