Zeven dieptepunten uit het seizoen van Manchester United

Reacties

Met een 1-1 gelijkspel bij Southampton kwam er zondag een einde aan het rampseizoen voor Manchester United. Voetbal International zet wat pijnlijke feiten op een rij uit een jaargang om snel te vergeten.

Zeven dieptepunten uit het seizoen van Manchester United

● Manchester United hield 64 punten over aan de 38 wedstrijden van zijn 22ste Premier League-seizoen. Niet eerder sinds de start van de Engelse topcompetitie medio 1992 lag het puntenaantal van The Mancunians zo laag. Het vorige laagterecord dateerde van de jaargangen 1996/97 en 2003/04 en bedroeg 75 punten.

● United kwam in 38 competitieduels tot een schamele 64 doelpunten, een tegenvallend moyenne van 1,68 goals per duel. Alleen in het seizoen 2004/05 (toen United derde werd) lag het aantal treffers van de ploeg nóg lager (58). Wayne Rooney en Robin van Persie waren dit seizoen de meest trefzekere Mancunians met respectievelijk zeventien en twaalf treffers.

● Voor het eerst in zijn Premier League-historie bleef United in de helft (19) van zijn 38 competitieduels zonder winst (zeven gelijke spelen, twaalf nederlagen). Nooit eerder lag het aantal zeges (19) zo laag als tijdens deze jaargang.

Spelers van Manchester United tijdens de pijnlijke thuisnederlaag tegen rivaal Liverpool (0-3) van 16 maart.
Spelers van Manchester United tijdens de pijnlijke thuisnederlaag tegen rivaal Liverpool (0-3) van 16 maart.

● United leed dit seizoen in competitieverband twaalf nederlagen, het hoogste aantal voor de club in de afgelopen 24 jaar. Inclusief alle andere competities waaraan de club dit seizoen deelnam, staat het aantal nederlagen in 55 officiële duels op zestien, tegen 29 zeges en tien gelijke spelen.

● United was dit Premier League-seizoen met name in thuiswedstrijden geen schim van zichzelf. Op Old Trafford leed de ploeg zeven nederlagen in negentien duels. Dat overkwam de club niet eerder in zijn Premier League-historie. Achtereenvolgens behaalden West Bromwich Albion (1-2), Everton (0-1), Newcastle United (0-1), Tottenham Hotspur (1-2), Liverpool (0-3), Manchester City (0-3) en Sunderland (0-1) een overwinning in het Theatre of Dreams.

● De laatste keer dat Manchester United in één seizoen minstens zeven thuisnederlagen leed in competitieverband, was in het rampseizoen 1973/74 (W7, G7, V7). In die jaargang degradeerde de ploeg naar de toenmalige Second Division om een seizoen later weer terug te keren op het hoogste niveau.

● Met de zevende plaats in het eindklassement liep United voor het eerst sinds lange tijd Europees voetbal mis. De club van beoogd manager Louis van Gaal strijdt volgend seizoen dus alleen om de Premier League, FA Cup en League Cup. Het is voor het eerst sinds 1989/90 dat grootmacht United ontbreekt in het Europa Cup-voetbal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.