Winnen of sterven: finalespecialist Di María maakt reputatie wéér waar

Reacties

Dat de finale het laatste kunstje van Lionel Messi op het hoogste podium was, is rondom de WK-finale al breed uitgemeten. Maar ook Ángel Di María schitterde zondag voor het laatst in het Argentijnse shirt in een wedstrijd waarin het erom spant. En hoe. De 34-jarige dribbelaar bevestigde andermaal zijn reputatie als finalespecialist.

Winnen of sterven: finalespecialist Di María maakt reputatie wéér waar
© Pro Shots
Argentinië
Argentinië
ns
3 - 3
Frankrijk
Frankrijk

Di María begon het WK als basisspeler, maar worstelde in de knock-outfase met een spierblessure die hij had overgehouden aan het laatste groepsduel met Polen. Op weg naar de finale kon El Fideo zijn land daardoor nauwelijks bijstaan, maar in de eindstrijd tegen Frankrijk was de behendige linkspoot de grote verrassing in de Argentijnse opstelling van bondscoach Lionel Scaloni. Tegen alle verwachtingen in startte Di María in de basis en tijdens de wedstrijd bleek hij ook nog aan de linkerkant te staan. Een meesterzet van de bondscoach waar Frankrijk geen antwoord op had.

Di María, normaal gesproken spelend vanaf de rechterkant zodat hij met zijn linkerbeen naar binnen kan trekken om voor gevaar te zorgen, was vanaf die positie een ware plaag voor de Franse defensie. Na 23 minuten stond hij met een individuele actie aan de basis van de Argentijnse openingstreffer, omdat collega-dribbelaar Ousmane Dembélé hem met een onhandige overtreding vloerde in het strafschopgebied. Messi benutte de strafschop vakkundig. En dertien minuten later tekende de man uit Rosario zelf voor de 2-0, door na een flitsende Argentijnse counter overtuigend raak te schieten.

Op dat moment leek die treffer genoeg te zijn voor de derde wereldtitel van Argentinië, maar nadat het veld in de 64ste minuut onder luid applaus had verlaten knokte Frankrijk zich aan de hand van Kylian Mbappé nog terug in de wedstrijd. Uiteindelijk moesten er strafschoppen aan te pas komen om een beslissing te forceren. De rol van Di María sneeuwde daardoor enigszins onder, maar in Italië is zijn sublieme optreden de dag na de finale onderwerp van gesprek. Na vier onzichtbare maanden bij Juventus, leverde de 129-voudig international een goddelijk optreden af in de WK-finale.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Wanneer zullen we hem zo weer zien bij Juventus?', vraagt La Gazzetta dello Sport zich af. 'Hij was zo beslissend als Messi.' En Tuttosport, de Turijnse krant die De Oude Dame op de voet volgt, wees op het vermogen van Di María om in finales het beste van zichzelf te laten zien. Het is namelijk niet de eerste keer dat hij scoort voor Argentinië in een eindstrijd. Dat gebeurde ook al in de Olympische finale van 2008, de Copa América-finale van vorig jaar en de Finalissima van dit jaar. En in de Champions League-finale van 2014 was de Argentijn de Man van de Wedstrijd namens Real Madrid.

Ook in zijn 129ste en laatste interland bewees Di María dat hij weet wat er gevraagd wordt als het om de prijzen gaat. 'Dit is hoe finales moeten worden gespeeld, je moet winnen of sterven', zei de uitblinker na afloop in Argentijnse media. Van tevoren had hij niet met Scaloni gesproken over zijn rol als basisspeler. 'Ik kwam erachter tijdens de tactische bespreking. Niemand wist wie er ging spelen. Hij vertrouwde me weer in een finale en ik probeerde om hem niet teleur te stellen.' Dat heeft Di María zeker niet gedaan. Want als er een finale wordt gespeeld, staat El Fideo er altijd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.