Wilmots was ervan overtuigd dat Ieren zouden kraken

Met de 3-0 zege op Ierland evenaarde België zaterdag zijn grootste overwinning ooit op een eindronde. Bondscoach Marc Wilmots was vooral blij met de manier waarop zijn spelers zich manifesteerden na de mislukte ouverture tegen Italië (2-0 verlies).

'Ik heb vandaag een reactie gezien bij mijn spelers. Het kan niet altijd feest zijn, maar de spelers geven wel alles', vertelde Wilmots aan Sporza. 'De eerste ronde overleven is altijd het moeilijkste. We kijken nu vooruit naar de wedstrijd tegen Zweden. Die moeten we proberen te winnen. We moeten de achtste finales halen.'

Wilmots maakte zich geen zorgen toen het na de eerste helft nog 0-0 stond. 'Tijdens de rust had ik gezegd om rustig te blijven en geduld te hebben. We wisten dat we zeker nog kansen zouden krijgen en dat de Ieren zouden kraken. Na de snelle goal werd het makkelijker voor ons en dan volgde het tweede doelpunt ook snel.'

Met twee goals was Romelu Lukaku - hevig bekritiseerd na het duel met Italië - de grote man bij De Rode Duivels. Na zijn eerste treffer sprintte de spits van Everton naar de zijlijn, waar hij Wilmots omhelsde. 'Een aanvaller moet vertrouwen krijgen. Als ik hem op de bank gezet had, was zijn toernooi afgelopen. Dat wilde ik niet.'

België heeft nu twee punten meer dan Ierland en Zweden. Met zes punten is Italië reeds zeker van de groepswinst. Woensdag is de ploeg van Zlatan Ibrahimovic de laatste tegenstander van De Rode Duivels in de poulefase.