België herstelt zich tegen Ierland van valse EK-start

België heeft de eerste EK-overwinning in zestien jaar geboekt. De Rode Duivels herstelden zich van de slechte EK-start tegen Italië door in de tweede groepswedstrijd Ierland met 3-0 te verslaan.

De roep om veranderingen was groot na de ontluisterende 2-0 nederlaag tegen de Azzurri. Bondscoach Marc Wilmots gaf daaraan gehoor door Kevin De Bruyne van de rechterflank te verhuizen naar het centrum, terwijl Marouane Fellaini en Radja Nainggolan hun basisplaatsen moesten afstaan aan Yannick Carrasco en Moussa Dembéle. Aanvankelijk sorteerde dat ook tegen de Ieren geen effect.

België mocht in de eerste helft de bal hebben van Ierland, maar deed daar bar weinig mee. De twee gevaarlijkste momenten werden afgefloten door scheidsrechter Cüneyt Çakir. Eden Hazard schoot hard over na een overtreding van Romelu Lukaku, terwijl Carrasco in twee instanties scoorde maar buitenspel stond. Schoten van De Bruyne en Thomas Meunier misten overtuiging, terwijl een omhaal van Jan Vertonghen bij een vrije trap ongevaarlijk over het doel van Ierland vloog.

Romelu Lukaku schiet beheerst raak: België leidt met 1-0 tegen Ierland.

Na rust was een heel ander België te zien. De tweede helft was nog geen drie minuten onderweg, of De Bruyne bracht na een prima actie Lukaku in stelling. De 23-jarige spits, die tegen Italië nog een grote kans op de gelijkmaker miste en veel kritiek te verduren kreeg, plaatste de bal beheerst in de hoek. Twintig minuten later volgde ook de tweede goal van de Belgische aanvalsleider, toen Hazard hem na een door Thomas Meunier ingeleide counter een niet te missen kans bood.

De 3-0 betekende het slotakkoord van een sterke fase van België, dat in de 61ste minuut de marge al had verdubbeld na een vloeiend lopende aanval. Rechtsback Meunier, de vervanger van Laurent Ciman, stelde met een afgemeten voorzet Axel Witsel in staat de bal tegen de touwen te koppen. Doelman Darren Randolph kreeg er nog wel een hand tegen, maar hield de 27-jarige middenvelder niet van scoren af. Het verzet van Ierland was daarmee gebroken.

België kon op weg naar de eerste EK-zege sinds het openingsduel met Zweden (2-1) in 2000 daardoor rustig achterover leunen in de slotfase. Invaller Dries Mertens en De Bruyne probeerden het nog wel, maar het bleef bij 3-0 (samen met Spanje - Turkije de grootste zege van dit EK). De vooruitzichten op het bereiken van de achtste finale zijn goed. België is na twee duels tweede in Groep E met twee punten meer dan Ierland en Zweden, woensdag de laatste opponent. Italië is al zeker van groepswinst.