België wacht op de explosie van Hazard

Reacties

België heeft in Bordeaux Ierland eenvoudig verslagen (3-0). Namens VI analyseert Taco van den Velde het duel.

België wacht op de explosie van Hazard

Groep E, tweede ronde
18 juni 2016
Bordeaux

De lijn die loopt tussen succes en falen kan soms heel dun zijn. En voor velen is hij zelfs onzichtbaar. In de kritieken na België-Italië werd Eden Hazard veelal gekraakt. Een dribbelende postbode, opnieuw falend op het moment dat er op hem werd gerekend. Na de nederlaag tegen de Italianen werd Hazard zonder pardon op de grote hoop gegooid bij de rest van het teleurstellende elftal van coach Marc Wilmots. Toch viel zijn prestatie wel mee. Vijftig passes, waarvan 44 goed: zes dribbels, waarvan vijf geslaagd en drie passes waarmee hij iemand in scoringspositie bracht. Alleen werden dat uiteindelijk geen doelpunten, net zoals zijn twee scoringspogingen in dat duel ook niet in een treffer resulteerden.  

Hazard is echter een vedette en daar wordt van verwacht dat hij iedere wedstrijd het verschil maakt. Na vandaag zal er daarom in België wat minder hard over de linksbuiten worden geoordeeld. Met een indrukwekkende sprint en slimme assist bereidde hij het derde en laatste doelpunt voor van de Belgen.

Het is niet zo merkwaardig dat er veel wordt verwacht van Hazard. Voordat hij in 2012 op 21-jarige leeftijd de overstap maakte van Lille naar Chelsea was hij al twee keer gekozen tot Speler van het Jaar in Frankrijk. En in Londen werd hij daarna ieder seizoen beter en belangrijker. In 2015 was hij de sleutelspeler in het elftal van José Mourinho dat kampioen van Engeland werd. Alleen afgelopen seizoen is het allemaal misgegaan. Juist op het moment dat hij hoorde uit te groeien tot een mondiale vedette beleefde hij een dramatisch seizoen bij Chelsea. De ploeg zakte weg naar de onderkant van de Premier League en juist de man van wie verwacht werd dat hij de ploeg bij de hand zou nemen, deelde in de malaise. Hazard lag overhoop met zijn manager, die veel meer van hem eiste, en krabbelde pas weer wat overeind toen Guus Hiddink het had overgenomen.

Waar staat Hazard op het moment? Dit zou eigenlijk het toernooi van de wederopstanding moeten worden. Marc Wilmots heeft de Waal de aanvoerdersband omgedaan in de hoop dat hij zijn verantwoordelijk pakt. Die gaat Hazard ook niet uit de weg. De aanvaller was tegen Ierland overal te vinden op het veld en eiste voortdurend het spel op. Zijn statistieken staafden dat. Liefst 72 balcontacten, 62 passes waarvan 53 goed. En behalve zijn assist op Lukaku ook drie passes waarmee hij een medespeler in scoringspositie bracht. Alleen Kevin De Bruyne (7) overtrof hem daarin. Maar de echte explosie van Hazard laat nog steeds op zich wachten. België wacht er met smart op. Want het moment dat Hazard het verschil begint te maken, is het moment dat België gaat meedoen om de prijzen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.