Wervelend Barcelona zet Real Madrid in eigen huis voor schut

Barcelona heeft een voetbalshow weggegeven tegen Real Madrid. In Estadio Bernabéu kon de thuisploeg geen moment een vuist maken, met een vernederende uitslag tot gevolg: 0-4.

Is Lionel Messi fit genoeg om te starten in El Clásico? Die vraag hield heel Catalonië de afgelopen week bezig. Trainer Luis Enrique besliste pas een uur voor de aftrap over de inzetbaarheid van de Argentijnse sterspeler, die op de bank begon.

Dat leverde Sergi Roberto een plek in de voorhoede op en de gelegenheidsaanvaller maakte zijn uitverkiezing al in de tiende minuut waar. Sergio Busquets speelde hem tussen de linies aan en Sergi Roberto stuurde op zijn beurt Luis Suarez weg. Met buitenkant rechts vond de Uruguayaan de verre hoek: 1-0.

Neymar had Madrid vlak voor de openingsgoal al gewaarschuwd door vanaf de rand van het strafschopgebied over te schieten. De thuisploeg kwam er ook tegen een Barça zonder Messi eigenlijk geen moment aan te pas. Sergi Roberto hielp halverwege de eerste helft een mogelijkheid om zeep om de marge te verdubbelen. In de 39ste minuut was het alsnog raak. Barcelona strafte balverlies van Luka Modric af. Andrés Iniesta gaf de steekpass en Neymar schoot onder het lichaam van Keylor Navas door raak.

Cristiano Ronaldo was vrijwel onzichtbaar in El Clásico.

De Costa Ricaanse goalie was vijf minuten later weer gezien na een aanval uit het boekje van Barcelona. Neymar legde af op Suarez, maar Marcelo voorkwam op de doellijn dat de wedstrijd al voor rust definitief gespeeld was. Toch beleefden de Catalanen een zorgeloze avond, waarop alleen het geblesseerd uitvallen van Javier Mascherano een kleine smet was. Vooral op het middenveld was Barcelona heer en meester.

Na de hervatting beet Real voor het eerst serieus van zich af, maar Marcelo schoot uit kansrijke positie naast. Iniesta maakte in de 54ste minuut aan de laatste twijfels een eind met een schitterende knal in de bovenhoek. Aan de goal ging een intelligente hakbal van Neymar vooraf. Drie minuten later maakte Messi zijn entree.

Juist nadat zijn rivaal het veld had betreden, kreeg Cristiano Ronaldo zijn eerste grote mogelijkheid. Claudio Bravo voorkwam met een reflex dat de Portugees de Madrileense eer redde. Suarez maakte de vernedering nog wat groter door na een pass van Neymar uiterst koel te blijven: 0-4. Invaller Isco symboliseerde vlak voor tijd de onmacht van Madrid door rood te pakken met een overtreding op Neymar.

Koploper Barcelona verstevigt door de zege in het hol van de leeuw zijn voorsprong op achtervolger Real Madrid naar zes punten. Dat betekent dat de druk op coach Rafael Benítez de komende week flink opgevoerd zal worden in de Spaanse hoofdstad.