Weg open voor beloftenteams in voetbalpiramide

Reacties

Er liggen twee voorstellen om de voetbalpiramide drastisch te veranderen. Clubs in de Tweede en Derde Divisie hoeven in de toekomst nauwelijks nog contractspelers te hebben én er komt een maximum aantal beloftenploegen. Daarnaast krijgen ook de profs hun zin: clubs die eerder weigerden hun beloftenploeg in te schrijven voor de voetbalpiramide, mogen waarschijnlijk in het seizoen 2018/19 alsnog instromen. Aan de bovenkant welteverstaan.

Weg open voor beloftenteams in voetbalpiramide

Maandagmiddag was er een vervolggesprek tussen belangenbehartigers van de KNVB, de amateurtak, Jupiler League en de Eredivisie. Belangrijkste agendapunt was het verplichte aantal contractspelers. Al langere tijd is het een groot deel van de clubs in de Eerste en Tweede Divisie een doorn in het oog dat het met een verplicht aantal contractspelers moet werken. Eerder greep de licentiecommissie al hard in door veertien clubs, die niet het juiste aantal contractspelers hadden, puntenaftrek te geven.

Er ligt nu een voorstel waarin valt te lezen dat clubs minder contractspelers hoeven te hebben. Bovendien wordt het minimaal aantal contracturen per week van twaalf teruggeschroefd naar tien (Tweede Divisie) en naar acht (Derde Divisie). Verder worden clubs met een goede jeugdopleiding beloond. Des te beter de jeugdopleiding, des te minder contractspelers noodzakelijk zijn.

Aantal contractspelers Tweede en Derde Divisie
Divisie Niet gecertificeerd Lokaal Regionaal
3e divisie 3 0 0
2e divisie, jaar 1 6 4 2
2e divisie, jaar 2 10 8 4

De jeugdopleidingen in Nederland worden beoordeeld met het zogeheten Kwaliteit en Performance-model. Een jeugdopleiding van een club kan een lokale, regionale, nationale of internationale status krijgen. Een club uitkomend in de Derde Divisie met een regionale of nationale status, hoeft in de toekomst mogelijk geen contractspeler meer te hebben.

Beloften
Het tweede voorstel pleit voor een maximum aantal van vier beloftenploegen per competitie van achttien teams. De Jupiler League overweegt een zelfde soort maximum, maar hier wordt later over gesproken. De reden voor deze aanpassing is dat de amateurs akkoord gaan met meer beloftenploegen die bovenin de voetbalpiramide instromen. Dit moet vanaf het seizoen 2018/19 mogelijk zijn.

Onder meer Feyenoord, SC Heerenveen en PEC Zwolle hebben al aangegeven alsnog met hun beloftenploeg mee te willen doen in de piramide, maar weigeren vooralsnog om op het laagste amateurniveau, zoals eerder de afspraak was, in te stromen.

De twee voorstellen worden op 21 maart op de bondsvergadering ingebracht en de verwachting is dat zowel de amateurs als de profs met de wijzigingen in de voetbalpiramide zullen instemmen. Het wisselgeld voor de proftak is dat hun beloftenploegen aan de bovenkant van de piramide mogen instromen. Onder welke voorwaarden, het aantal clubs dat instroomt én op welk niveau, is nog onduidelijk. Daar wordt naar gekeken op het moment dat de clubs instemmen met deze twee voorstellen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.