Gestrafte amateurclubs eisen afschaffing licentie-eis

Reacties

De Tweede en Derde Divisie-clubs die een puntenstraf hebben gekregen omdat ze niet voldoende contractspelers hebben, eisen bij monde van advocaat Keje Molenaar en hoogleraar Marjan Olfers dat de puntenstraf wordt teruggetrokken en de licentievoorwaarde wordt afgeschaft.

Gestrafte amateurclubs eisen afschaffing licentie-eis

Door het tekort aan contractspelers voldoen veertien van de 54 clubs in de Tweede en Derde Divisie niet aan de licentievoorwaarden. Dat kwam hen stuk voor stuk op drie punten in mindering te staan. De eis is er gekomen omdat clubs vanaf dit seizoen vanuit de Tweede Divisie kunnen promoveren naar de Jupiler League, waar contractspelers verplicht zijn. De licentie-regels zijn onderdeel van de invoering van de voetbalpiramide waardoor promotie en degradatie naar alle niveaus mogelijk is.

Voormalig profvoetballer Molenaar en Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit, staan de clubs bij met een verweerschrift, waarin ze eisen dat er wordt afgezien van de puntenstraf en dat de licentievoorwaarde wordt geschrapt. Als dit niets oplevert, spannen de veertien clubs een kort geding aan.

De voorwaarde zou volgens de juristen en de clubs in strijd zijn met de arbeidstijdenwet: wanneer een contractspeler naast zijn volledige baan minstens twaalf uur per week in dienst is voor een club, is hij bij elkaar liefst vijftig uur werkzaam op contractbasis.

De KNVB wilde met de verenigingen praten over een aanpassing van de licentievoorwaarden, maar daar bedankten de clubs voor omdat een verandering daarin niet voor het lopende seizoen kan gelden. Het onderwerp staat in maart op het programma bij de bondsraad.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.