Weerzien Guardiola met Barça belooft feest te worden

Reacties

Pep Guardiola keert over twee weken terug in Camp Nou voor de halve finale van de Champions League. De coach van Bayern München neemt het voor het eerst sinds zijn vertrek uit Barcelona op tegen de club waar hij als speler én trainer groot werd.

Weerzien Guardiola met Barça belooft feest te worden

Op 18 maart werd Guardiola ook al gesignaleerd in Camp Nou. Tijdens de achtste finale van de Champions League tegen Manchester City (1-0) zat de voetballiefhebber pur sang op de tribunes om zijn oude pupillen aan het werk te zien. Hij genoot zichtbaar. Lionel Messi speelde zijn beste wedstrijd sinds tijden en aan de hand van de Argentijn declasseerde Barça de Engelsen met het voetbal dat onder het bewind van Pep zo vaak werd gespeeld.

Betoverend voetbal wordt inmiddels ook gespeeld in München. Daar legde Guardiola de hand aan zijn nieuwe meesterwerk. Dat ook zijn meest recente creatie geslaagd is, bleek afgelopen dinsdag wel. Zelfs zonder Franck Ribéry en Arjen Robben was Bayern drie maten te groot voor FC Porto: 6-1. Met flitsend combinatievoetbal stond het halverwege al 5-0, meer dan genoeg om de off-day van zes dagen eerder in Portugal (3-1) goed te maken.

Ook Barcelona heeft zichzelf bijna drie jaar na het vertrek van Guardiola – die in Camp Nou liefst veertien hoofdprijzen won – weer hervonden. Weliswaar is de speelstijl wat directer geworden, maar met Messi, Neymar en Luis Suarez als droomvoorhoede valt er nog steeds voldoende te genieten. In 2015 heeft de ploeg van Luis Enrique, onder Guardiola nog trainer van Barcelona B, eindelijk weer iets onverslaanbaars over zich. Slechts drie van de in totaal 26 wedstrijden leverden géén zege op.

Arjen Robben zet Bayern München op 1 mei 2013 op voorsprong in Camp Nou. Bayern München zou werkelijk over Barcelona heen denderen.
Arjen Robben zet Bayern München op 1 mei 2013 op voorsprong in Camp Nou. Bayern München zou werkelijk over Barcelona heen denderen.

Het beloven in mei daarom twee wedstrijden om van te watertanden  te worden. Dat confrontaties tussen Bayern en Barcelona garant staan voor spektakel bleek de afgelopen jaren al. Twee jaar terug luidde Der Rekordmeister een nieuw tijdperk in door op weg naar de eindzege van 2013 in de halve finale helemaal niets heel te laten van de Blaugranas (4-0, 0-3). Guardiola, die toen genoot van een sabbatical, zal het vanuit zijn luie stoel in New York ongetwijfeld hebben gezien.

De kwartfinale van 2009 was al even memorabel. In het eerste seizoen van het tijdperk-Guardiola walste Barcelona na een 1-1 gelijkspel in Zuid-Duitsland over Bayern heen in de return (4-0). Ook toen hadden de Catalanen met Messi, Samuel Eto'o en Thierry Henry een droomvoorhoede. En ook toen won de winnaar van de clash tussen de twee voetbalreuzen later dat seizoen de Cup met de Grote Oren.

Het zou dit jaar ook zomaar eens het geval kunnen zijn, want met Barcelona en Bayern staan in mei waarschijnlijk de twee best voetballende teams van Europa tegenover elkaar. Arjen Robben, bijna hersteld van een buikspierblessure, zal er ongetwijfeld graag bij willen zijn. Want het treffen van Guardiola met de club en de spelers waar hij zijn status als toptrainer verdiende belooft één groot voetbalfeest te worden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.