Wat verwacht Inter van Frank de Boer?

Reacties

Frank de Boer wordt dinsdagmiddag gepresenteerd als hoofdtrainer van Internazionale Voetbal International schetst de klus waar de trainer in Milaan voor staat.

Wat verwacht Inter van Frank de Boer?

Dramatische voorbereiding
De Boer komt door het plotse vertrek van Roberto Mancini middenin de voorbereiding bij Inter terecht. De oefenduels van de Milanezen zijn tot nu toe zeer beroerd verlopen. Vrijdag kreeg Inter een pak slaag van Tottenham Hotspur (6-1) en daarvoor waren Bayern München (1-4) en Paris Saint Germain (1-3) al duidelijk te sterk. Nog vernederender was de 1-2 nederlaag tegen CSKA Sofia en het doelpuntloze gelijkspel tegen de Oostenrijkse tweededivisionist Wattens begin vorige maand. Het vertrouwen is daardoor broos. Voor het seizoen op 21 augustus start bij Chievo Verona, oefent Inter nog tegen Borussia Mönchengladbach (woensdag) en Celtic (zaterdag).

Tactisch
Hoewel De Boers voorganger Mancini ruim anderhalf jaar werkzaam was bij Inter, is het hem niet gelukt het elftal tactisch te vormen. Bij de Italiaan won de angst om te verliezen het vaak van de wil om te winnen, waardoor hij week na week zijn opstelling en formatie omgooide. Inter is daardoor zoekende, maar de selectie is in principe samengesteld voor voetbal in een 4-3-3/4-2-3-1-formatie. Dat is gezien de systeemvoorkeur van De Boer goed nieuws, maar het zal wel enige tijd vergen voordat de spelers gewend zijn aan zijn op balbezit geënte filosofie.

Tegelijkertijd vergt het voor De Boer de nodige aanpassing dat hij te maken krijgt met een zeer geroutineerde spelersgroep met bovenal Zuid-Europese/Zuid-Amerikaanse roots, waarvan een aantal spelers niet in de categorie ideale schoonzonen valt. Een groter contrast met de jonge Nederlands/Scandinavisch georiënteerde selectie die hij bij Ajax vijf jaar had, is haast niet denkbaar.

Selectie
De Boer krijgt bij Inter een brede selectie tot zijn beschikking, met veel internationale ervaring. Samir Handanovic is de onbetwiste eerste doelman. Hij wordt al tijden in verband gebracht met een transfer naar de Premier League, maar tekende eerder dit jaar bij tot medio 2019.

Centraal achterin kan De Boer kiezen uit João Miranda, Jeison Murillo en Andrea Ranocchia. Voor de backposities zijn de mogelijkheden zeer ruim: met Christian Ansaldi, Danilo D'Ambrosio, Caner Erkin en Yuto Nagatomo zijn beide plekken dubbel bezet. Dodô en Davide Santon zijn ook nog opties, maar mochten onder Mancini vertrekken.

Felipe Melo en Gary Medel (rechts), de spijkerharde slopers op het middenveld van Inter.
Felipe Melo en Gary Medel (rechts), de spijkerharde slopers op het middenveld van Inter.

Het middenveld bulkt van de defensief ingestelde spelers, zoals Gary Medel, Felipe Melo, Geoffrey Kondogbia en het grote talent Assane Gnoukouri. Éver Banega moet voor de creatieve impulsen zorgen; Stevan Jovetic kan dit vanuit een iets offensievere positie. De flanken zijn sterk bezet, met Antonio Candreva en Ivan Perisic als verwachte basiskrachten en Jonathan Biabiany en Éder als alternatieven. Mauro Icardi is de onbetwiste eerste spits met achter hem routinier Rodrigo Palacio.

Transfers
Inter haalde tot nu toe Banega (transfervrij, Sevilla), Erkin (transfervrij, Fenerbahçe) en Candreva (21 miljoen, Lazio) binnen. Daarmee is het geld van de Nerazzurri zo goed als op, ook vanwege de restricties die de UEFA de club oplegde vanwege het overtreden van Financial Fair Play. Het is nog steeds onrustig rond aanvoerder Icardi. De 23-jarige spits staat al een tijdje in de belangstelling van Napoli, dat zelfs bereid zou zijn zeventig miljoen euro voor hem te betalen. Inter heeft tot nu toe alle biedingen geweigerd en probeert Icardi een nieuw contract te laten tekenen. Een eventuele verkoop van de Argentijn zou De Boer wel wat investeringsruimte kunnen geven op de transfermarkt.

Mauro Icardi en Ivan Perisic, de offensieve sterkhouders van Inter.
Mauro Icardi en Ivan Perisic, de offensieve sterkhouders van Inter.

Trainerskerkhof
Inter neemt dit seizoen deel aan de Europa League, nadat het vorig seizoen vierde eindigde in de Serie A. Het is de hoogste klassering van de club sinds het seizoen 2010/11, toen Inter zich voor het laatst voor de Champions League plaatste. Dat was tevens het laatste seizoen waarin Inter een prijs won, in de vorm van de Coppa Italia. De laatste landstitel dateert van 2010, toen ook de Champoins League, beker en het WK voor clubs gewonnen werden. Sinds dat succesjaar is Inter een trainerskerkhof. Na het vertrek van Mourinho medio 2010 versleet de club Rafael Benítez, Leonardo, Gian Piero Gasperini, Claudio Ranieri, Andrea Stramaccioni, Walter Mazzarri en dus Mancini.

Doelstelling
Kampioen worden zit er dit seizoen niet in voor Inter; daarvoor is de dominantie van Juventus te groot. Dat weet de clubleiding ook. De Chinese eigenaars hebben voor dit seizoen hardop uitgesproken dat Inter zich voor de Champions League moet plaatsen. Daarvoor is een plek bij de eerste drie van de Serie A een vereiste. Wetende dat Juventus waarschijnlijk kampioen wordt, moet De Boer gaan concurreren met AS Roma, Napoli en AC Milan. Fiorentina en Lazio zijn outsiders.

De doelstelling is dus ambitieus, terwijl trainer en spelersgroep waarschijnlijk een aanpassingsperiode nodig hebben om elkaar te vinden. Getuige de zeven vertrokken trainers in slechts zes jaar, komt De Boer terecht bij een club zonder geduld. Het maakt zijn nieuwe baan tot een van de zwaarste trainersklussen die er te vinden is.

Stadio Giuseppe Meazza, de thuishaven die Inter deelt met AC Milan.
Stadio Giuseppe Meazza, de thuishaven die Inter deelt met AC Milan.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.