Welke klus wacht Frank de Boer bij Inter?

Reacties

Welke klus wacht Frank de Boer als hij aan de slag gaat bij Internazionale? Voetbal International zet de situatie bij de Italiaanse topclub uiteen.

Welke klus wacht Frank de Boer bij Inter?

Uitgangspositie sportief
Internazionale is na de Champions League-winst van 2010 ver weggezakt. Sinds het seizoen 2011/12 plaatste Inter zich niet meer voor het miljoenenbal. De jaargang 2012/13 vormde met de negende plek in de Serie A het absolute dieptepunt voor de enige club die nooit uit de Italiaanse hoogste klasse degradeerde. Het afgelopen seizoen krabbelde Inter op en was kwalificatie voor de CL lang mogelijk, maar de Nerazzurri grepen uiteindelijk naast een plek in de topdrie en plaatsten zich als nummer vier van de Serie A voor de groepsfase van de Europa League. Dit seizoen is kwalificatie voor de CL een keiharde eis van de Suning Group, de Chinese partij die Inter eerder dit jaar overnam.

Uitgangspositie financieel
Inter staat er financieel slecht voor. Tussen 2010 en 2015 maakte de club een nettoverlies van rond de vierhonderd miljoen euro. Lang hing de club een uitsluiting uit Europese toernooien boven het hoofd vanwege het verbreken van de Financial Fair Play-regels. De UEFA hield het bij een mildere sanctie. De Europese voetbalbond stelde als harde voorwaarde dat Inter over de periode 2016-2018 zwarte cijfers schrijft.

Javier Zanetti (links) en Dejan Stankovic (rechts) zijn na hun voetbalpensioen respectievelijk als vice-voorzitter en teammanager aan Inter verbonden gebleven. Centraal op de foto directeur Piero Ausilo.
Javier Zanetti (links) en Dejan Stankovic (rechts) zijn na hun voetbalpensioen respectievelijk als vice-voorzitter en teammanager aan Inter verbonden gebleven. Centraal op de foto directeur Piero Ausilo.

Transfers
Als gevolg van die afspraak met de UEFA ligt Inter aan banden op de transfermarkt. De transfervrije Éver Banega en Caner Erkin zijn tot nu toe de enige noemenswaardige aanwinsten voor de club, die pas geld kan investeren als er spelers verkocht worden. Juan Jesus vertrok al naar AS Roma. 'Maar er moeten nog meer spelers verkocht worden. Zeker vier of vijf. Iedereen kent onze situatie met betrekking tot FFP', zei directeur Piero Ausilo deze week. Reserves Marco Andreolli, Andrea Ranocchia, Dodô en Davide Santon mogen weg voor elk fatsoenlijk bod. Marcelo Brozovic moet aanzienlijk meer opleveren. Als hij verkocht wordt, wil Inter met zijn opbrengst Antonio Candreva ophalen bij Lazio.

Icardi
Het hoofdpijndossier bij Inter luistert naar de naam Mauro Icardi, die afgelopen seizoen imponeerde door met bijna één op de drie schoten te scoren. Napoli wil de Argentijnse spits inlijven als opvolger van de naar Juventus vertrokken Gonzalo Higuaín en bracht een bod van vijftig miljoen euro uit. Inter wees het bod op zijn aanvoerder af.

Mancini
De Boer is in beeld bij Inter, omdat trainer Roberto Mancini dreigt op te stappen. De ex-international vindt dat de doelstelling van plaatsing voor de CL niet rijmt met de sportieve en financiële (on)mogelijkheden bij de club. Inter doet er naar eigen zeggen alles aan om Mancini aan boord te houden, maar tegelijkertijd ondernam de club nog geen enkele poging zijn in 2017 aflopende contract te verlengen. Mancini, die tussen 2004 en 2008 ook al voor Inter werkte, is op dit moment anderhalf jaar werkzaam in Stadio Giuseppe Meazza.

Selectie
Indien De Boer trainer wordt in Milaan, krijgt hij de beschikking over een zeer ervaren selectie, waarvan de gemiddelde leeftijd van de basis tegen de dertig ligt. De spelersgroep van Inter is samengesteld op een systeem met vleugelspitsen, wat betekent dat De Boer zonder veel problemen zijn favoriete 4-3-3 kan invoeren in Stadio Giuseppe Meazza. De kern van het elftal bestaat uit Samir Handanovic, João Miranda, Jeison Murillo, Éver Banega, Geoffrey Kondogbia, Ivan Perisic, Stevan Jovetic en Mauro Icardi. Achter de eerste selectie bevindt zich een zeer talentvolle talentenploeg, die afgelopen seizoen de Coppa Italia voor beloften won.

Perspectief
Kampioen worden zit er op korte termijn niet in voor Inter; daarvoor is de dominantie van Juventus in Italië te groot. Op papier is ook Napoli, ook na het vertrek van Gonzalo Higuaín, nog een maatje te groot voor de achttienvoudig kampioen. Met AS Roma, AC Milan en in mindere mate Fiorentina en Lazio wacht Inter een strijd om het derde Italiaanse Champions League-ticket. Hoewel vijf redelijk gelijkwaardige clubs dus zullen vechten om één plek, staat het vast dat de trainer van Inter erop wordt afgerekend indien de CL niet bereikt wordt. Inter is een club zonder geduld. Dat is een wetenschap waar De Boer vanaf dag één mee te maken zal krijgen, als hij de nieuwe trainer wordt in Milaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.