'Was een pegel, maar van veertig meter mag-ie er niet in'

Na de 2-2 tussen PEC Zwolle en SC Heerenveen was er voor alle betrokkenen voldoende om over na te denken: de fout van Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt bij de gelijkmaker van Maikel van der Werff leidde bij zijn coach Dwight Lodeweges tot een lichte vorm van wanhoop. Ron Jans zag op zijn beurt dat het lang duurde voordat zijn ploeg begon te draaien.

'Ik vind dat wij hadden moeten winnen', reageerde Lodeweges na afloop tegen FOX Sports. 'Je weet dat zij va banque gaan, ze veranderen in de laatste twintig minuten allerlei dingen. Daar schijnen wij nog niet helemaal mee overweg te kunnen, al hebben we weinig weggegeven. Vooraf zeg je: 2-2 in Zwolle, prachtig resultaat. Maar als je 1-0 en 2-1 voorstaat en je het niet redt, is dat zuur. Vorige week ging het tegen Cambuur ook al zo.'

In de Friese derby gaf Heerenveen op eigen veld zelfs een 2-0 voorsprong uit handen, nu kostte een fout van Nordfeldt (foto) de Friezen twee punten. Tot ergernis van Lodeweges. 'Die bal kwam volgens mij vanaf een meter of veertig. Het was wel een pegel, maar eigenlijk mag zo'n bal er niet in.' Doelpuntenmaker Maikel van der Werff sloot zich daarbij aan. 'Normaal zou een keeper deze misschien hebben, maar bij dit soort schoten heb je nou eenmaal ook een beetje geluk nodig.'

Het zorgde ervoor dat PEC-coach Ron Jans toch nog enigszins tevreden terugkeek, hoewel de maand oktober zijn ploeg geen enkele overwinning opleverde in de Eredivisie. 'Bij mij overheerst het gevoel dat we goed zijn teruggekomen. Ik zei vooraf nog dat PEC Zwolle meer vastigheden heeft dan Heerenveen, maar dat heb ik niet gezien. Onze passing was in de eerste helft echt dramatisch. Vlak voor rust kwamen we echt een paar keer goed weg, want toen waren we de helemaal kluts kwijt. In de tweede helft hadden wij het voordeel, maar als je wil doordrukken, geef je achterin vaak ruimte weg.'

Jans keek ook alvast vooruit op de uitwedstrijd van volgende week zaterdag tegen Feyenoord, dat door een 0-1 overwinning op Cambuur de derde plaats opeiste en nu één punt meer heeft dan PEC Zwolle. 'Je ziet dat tegenstanders ons steeds meer onder druk zetten', aldus Jans. 'Dan is het interessant te zien of je daaronderuit kunt voetballen. Dat zal volgende week in De Kuip de sleutel zijn.'