Blunder Nordfeldt verpest feestje Uth en Sinkgraven

SC Heerenveen heeft zondag op bezoek bij PEC Zwolle twee keer een voorsprong uit handen gegeven: 2-2. Met twee goals leek de Duitse Heerenveen-spits Mark Uth matchwinner te worden. Een afstandsknal van Maikel van der Werff, waarop doelman Kristoffer Nordfeldt afschuwelijk in de fout ging, zorgde alsnog voor een remise tussen de twee subtoppers.

Na 73 minuten bepaalde Van der Werff de eindstand door vanaf ongeveer dertig meter de bal in de bovenhoek te knallen. Hij kreeg daarbij hulp van de blunderende keeper Nordfeldt, die de bal door zijn handen liet glippen. Daarmee maakte Van der Werff de twee goals van Uth ongedaan. De Duitser had een kwartiertje eerder immers voor 1-2 gezorgd. De aanvaller zette vanaf links een aanval op en kreeg de bal op schitterende wijze terug van Daley Sinkgraven. De talentvolle middenvelder sleepte de bal in de loop van zijn teamgenoot, die vervolgens zijn tweede treffer van de middag liet aantekenen. Het was zijn achtste doelpunt in de huidige competitie.

Voor rust was Uth ook al de maker van het openingsdoelpunt geweest. Na 38 minuten mocht de Duitser aanleggen vanaf elf meter. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer kende een strafschop toe nadat Ben Rienstra opzichtig Joey van den Berg aan diens shirt had getrokken. Doordat Uth vervolgens de bal in het dak van het doel schoot (foto) gaf het team van trainer Dwight Lodeweges een opmerkelijke serie een vervolg: voor de tiende keer in tien competitiewedstrijden openden de Friezen de score. En dat terwijl PEC in de beginfase juist de betere ploeg was, maar de bezoekers naarmate het eerste bedrijf vorderde beter in de wedstrijd zag komen.

Tussen de goals van Uth door had Tomás Necid voor de gelijkmaker gezorgd. Hij kopte raak na een indraaiende vrije trap van Bart van Hintum. Voor rust was Necid ook al belangrijk geweest door een kopbal van Marten de Roon van zijn eigen doellijn te halen.

Doordat in de slotfase ondanks kansen voor PEC niet meer werd gescoord, konden beide ploegen daardoor een puntje bijschrijven. Dat resultaat zal vooral in Rotterdam met vreugde begroet zijn. Feyenoord, dat eerder vandaag won bij Cambuur, blijft immers op basis van doelsaldo boven PEC. De Zwolse nummer vier heeft met zeventien punten na tien duels een puntje meer vergaard dan de Friese tegenstander van vandaag. PEC verzuimde overigens een clubrecord te verbreken. Voor het eerst sinds november 1979 had de ploeg van Ron Jans vier thuiswedstrijden op rij gewonnen in de Eredivisie, een vijfde zege bleef dus uit.