Walian verpest rentree Braafheid met Jong Ajax

Jong Ajax heeft dankzij twee doelpunten van Ezra Walian voor het eerst in vier wedstrijden weer gewonnen in de Jupiler League. Slachtoffer was Jong FC Utrecht (2-0), waar Edson Braafheid na maandenlang blessureleed zijn eerste officiële minuten maakte.

Na ruim een kwartier kwam Jong Ajax op voorsprong door een goal van Walian. De aanvaller, die vorige maand zijn debuut maakte voor Indonesië, kreeg alle vrijheid om een voorzet van linksback Mauro Savastano in te koppen. De Amsterdammers hadden daarna weinig moeite met Jong FC Utrecht, dat halverwege de eerste helft via een vrije trap van Dani van der Moot het dichtst bij de gelijkmaker kwam.

Kort na de start van de tweede helft kreeg Vaclav Cerny een uitgelezen kans om de 2-0 te maken na een goede pass van Carel Eiting. De Tsjech, die zondag nog tien minuten inviel in De Klassieker tegen Feyenoord, verzuimde echter de trekker over te halen. In de 57e minuut twijfelde Walian niet om zijn tweede te maken. Hij schoot van dichtbij binnen nadat een corner voor zijn voeten belandde.

Even later werd Braafheid naar de kant gehaald door Jong Utrecht-trainer Robin Pronk. De vleugelverdediger, die in 2010 meespeelde in de verloren WK-finale tegen Spanje, kwam tot een uur speeltijd in zijn eerste officiële wedstrijd sinds hij op 26 augustus 2016 tegen Vitesse zijn achillespees inscheurde.

Jong Ajax won voor de achttiende keer dit seizoen en blijft na de driepunter op de tweede plek staan. De ploeg van trainer Marcel Keizer loopt drie punten in op koploper VVV Venlo, dat vrijdag verloor van NAC (0-4). Ook voor Jong Utrecht, dat voor de achttiende keer verloor, blijft de plek op de ranglijst onveranderd; Pronk en zijn mannen staan op de achttiende plek.