VVV-Venlo boekt eerste zege ooit bij tegenvallend NEC

VVV-Venlo heeft voor het eerst sinds 9 december weer een competitiewedstrijd gewonnen. De Limburgers wonnen met 2-1 op bezoek bij NEC, dat niet in staat was een vroege voorsprong vast te houden. Het verlies tegen het elftal van trainer Ton Lokhoff betekent de eerste thuisnederlaag sinds 26 augustus, toen FC Twente in De Goffert met 2-0 won.

NEC begon nog zo voortvarend, want al na zes minuten was het raak. Waar Søren Rieks eerder met een gekruld schot zelf al dichtbij de 1-0 was, schoot Nick van der Velden op aangeven van de Deen wel raak. Hoewel VVV-doelman Niki Mäenpää nog wel een hand tegen het schot van de rechtsbenige middenvelder kreeg, was zijn inzet hard genoeg om doel te treffen.

Na dat vroege doelpunt leken alle ingrediënten aanwezig voor de vierde opeenvolgende overwinning van het in eigen huis al negen duels ongeslagen NEC, zeker omdat VVV na de winterstop nog niet had gewonnen en in de historie van de Eredivisie zelfs nog nooit drie punten meenam uit Nijmegen. Vijf minuten na de 1-0 stond het echter alweer gelijk. Uche Nwofor klopte Michel Breuer op snelheid na een pass van Barry Maguire en schoof de bal beheerst langs doelman Gabor Babos (foto onder). Na het veelbelovende begin nam het niveau van de wedstrijd echter drastisch af. Beide teams konden geen uitgespeelde kansen meer creëren. Nadat NEC en VVV ook in de tweede helft bleven voortmodderen, greep Alex Pastoor in. Hij haalde Navarone Foor en Melvin Platje naar de kant, ten faveure van Leroy George en Ruud Boymans.

Het spel van NEC werd er echter niet beter op en toen Nathaniel Will in de 65ste minuut rood kreeg voor een te laat ingezette tackle op Bryan Linssen, werd de weg naar een overwinning alleen maar moeilijker. Zeven minuten letter zette diezelfde Linssen (op het hoofdbeeld met Nwofor) de Venlonaren koppend op voorsprong na een goed uitgespeelde counter. Maguire was met een afgemeten voorzet opnieuw aangever.

De tien man van NEC probeerden met alle macht nog een gelijkmaker te forceren, maar VVV bleef in de tegenstoot voor gevaar zorgen. Linssen zag zijn poging van afstand echter op de paal belanden en invaller Ricky van Haaren schoot op de lat. Omdat Mäenpää aan de andere kant redding bracht bij een goed schot van George kwam er geen verandering meer in de eindstand.

VVV geeft zichzelf lucht met de tweede uitzege van het seizoen. De voorsprong op hekkensluiter Willem II groeit naar zes punten. NEC blijft zevende, maar kan ADO Den Haag dichterbij zien komen. De Hagenaren hebben nu vijf punten achterstand, maar kunnen dat gat zondag verkleinen in het thuisduel met SC Heerenveen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.