VVSB nu ook op de voetbalkaart het hart van Bollenstreek

Reacties

Het voetbal in de Bollenstreek was traditioneel het domein van de (protestantse) zaterdagclubs. VVSB heeft met een daverende verrassing die hegemonie doorbroken, met de halve finale van het KNVB-bekertoernooi als ultiem bewijs.

VVSB nu ook op de voetbalkaart het hart van Bollenstreek

In de Bollenstreek floreerde het zaterdagvoetbal jaren achtereen. In Katwijk, Rijnsburg, Sassenheim, Lisse en Noordwijk was bijna elke week wel een streekderby op het hoogste amateurniveau te zien. De zuigkracht was ook groot en roomde daarmee de omliggende (zondag)clubs af.

Met de komst van Topklasse heeft de streek qua toppers ingeboet. Zo miste Quick Boys, tienvoudig kampioen van de zaterdagamateurs, de boot. De gastheer van Oranje tijdens interlandweken, die in 2008 de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi bereikte, probeert al jaren tevergeefs weer aan te haken.

Maar tegelijkertijd is er een extra loot aan de boom gekomen. VVSB, dat in de jaren zeventig de voor katholieke clubs gebruikelijke kleuren (rood-wit) verruilde voor het huidige paars-geel, is sinds 2010 actief in de Topklasse Zondag.

Het was het resultaat van een opmars via de weg der geleidelijkheid die zo'n twintig jaar geleden werd ingezet. 'Vijf jaar tweede klasse, vijf jaar eerste klasse, vijf jaar hoofdklasse en nu vijf jaar Topklasse', zegt Gerard Heemskerk, die als (inmiddels afgezwaaide) voorzitter aan de basis stond van sportieve bestorming van de amateurtop.

De nieuw op te richten Tweede Divisie is het doel van dit seizoen, dat ongeacht de uitkomst een historische waarde zal hebben. Na de bizarre 3-2 zege bij FC Den Bosch behoort De Bavo tot de laatste vier van het nationale bekertoernooi.  

Noordwijkerhout, een gemeente met zestienduizend inwoners, afficheert zich als het hart van de Bollenstreek. Tijdens het carnaval luistert de plaats naar Kokkerhout. 'We noemen onszelf ook het wel het Gallië van de Bollenstreek', aldus Heemskerk. 'Noordwijkerhout is een katholieke bourgondische enclave waar het leven met carnaval vijf dagen tot stilstand komt, behalve in de polonaise. Op zondag is een kwart van het dorp op het sportpark te vinden.'

En in die feestvreugde zal het succes van woensdag in Oeteldonk ongetwijfeld voor extra plezier zorgen. 'Heel het dorp heeft het erover.' VVSB staat in het hart van de Bollenstreek, nu ook op het voetbalkaart. En dankzij de evenaring van de stunt van IJsselmeervogels in 1975 weet nu ook heel Nederland dat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.