VVSB schrijft historie na bizarre plotwending in Den Bosch

VVSB heeft als eerste amateurclub in ruim veertig jaar de halve finale van het bekertoernooi bereikt. De Topklasser uit Noordwijkerhout leek al verslagen, maar FC Den Bosch-doelman Kees Heemskerk hielp de amateurs in de slotfase met fouten in het zadel: 2-3.

Waar HHC Hardenberg dinsdag tegen AZ (1-0) nauwelijks een kans kreeg in een poging zich als eerste amateurclub sinds 1975 (IJsselmeervogels) te plaatsen voor de halve finale, zocht VVSB brutaal de aanval in Stadion De Vliert. De nummer negen van de Topklasse Zondag vergat in het eerste kwartier echter de trekker over te halen. Maikey Parami stuitte op de Bossche doelman Kees Heemskerk en de uithaal van aanvoerder Vladimir Jozic was te wild.

Den Bosch begon na nederlagen tegen FC Emmen en Sparta Rotterdam zonder al te veel vertrouwen aan het bekerduel. Dat bleek echter niet toen Alessio Carlone in de achttiende minuut bij een counter op het doel van VVSB afging. De twintigjarige middenvelder dribbelde vastberaden richting het strafschopgebied en haalde hard en hoog uit: 1-0. Kort daarna had de Belg nogmaals moeten scoren, maar ditmaal schoot hij naast het doel van Ruben Valk.

Lange tijd leek Alessio Carlone FC Den Bosch de eerste halvefinaleplaats sinds 1992/93 te gaan bezorgen met zijn fraaie openingsgoal.

De openingstreffer van Carlone was desondanks een kantelpunt in de wedstrijd. Plotseling waren de beste kansen voor Den Bosch. Tien minuten na de 1-0 kopte Abdelaziz Khalouta nog over, maar in de 31ste minuut was het alsnog raak toen de 26-jarige aanvaller opnieuw zijn hoofd zette tegen een voorzet van Furhgill Zeldenrust. Vlak voor rust had het ook nog 3-0 kunnen worden, maar Jordy Zwart (foto, rechts) kopte een schot van Arda Havar van de lijn.

Ook in de tweede helft had Den Bosch kansen om verder uit te lopen, maar de ploeg van trainer Réne van Eck sprong slordig om met de mogelijkheden. VVSB mocht daarom hoop blijven koesteren op een comeback. Vlak na de 2-0 kreeg Tommy Bekooij al een uitgelezen kans om die in te zetten. Toen schoot de 24-jarige aanvaller nog voorlangs, maar in de 81ste minuut maakte hij die misser goed door een fout van Heemskerk bij een corner af te straffen.

Dat doelpunt bleek de ommekeer. Den Bosch was nauwelijks van de schrik bekomen, of invaller Peet van der Slot maakte gelijk met een niet onhoudbaar schot. Een verlenging leek in de maak, totdat Heemskerk bij een hoge bal nogmaals in de fout ging. De 24-jarige Zaandammer liet de bal door zijn handen glippen. Parami hoefde de bal alleen nog over de lijn te duwen. Het bekeravontuur van VVSB, in de vorige ronde te sterk voor Capelle, kreeg daarmee een bizar vervolg.

Ongeloof maakt zich meester van de FC Den Bosch-spelers als Maikey Parami de 2-3 maakt en feestviert met zijn ploeggenoten van VVSB.

Daarmee lonkt een Europees avontuur voor de Topklasser, al zal VVSB nog wel twee keer moeten winnen om dat te bewerkstelligen. Sinds vorig seizoen is het niet langer zo dat ook de verliezend finalist - als de uiteindelijke bekerwinnaar al een ticket voor een Europees toernooi heeft bemachtigd via de competitie - Europa in kan.