Voetbalbroers in voetsporen De Bruyne en Roberto Carlos

Reacties

In de strijd om het derde directe Champions League-ticket staat er zondag een onvervalste broedertwist op de agenda in de Bundesliga. Oscar van der Horst blikt vooruit op het duel tussen Raffael (Borussia Mönchengladbach) en Ronny (Hertha BSC) tijdens de 28ste speelronde.

Voetbalbroers in voetsporen De Bruyne en Roberto Carlos

Raffael Caetano (31) en Ronny Heberson Furtado de Araújo (29) lijken eigenlijk helemaal niet zo op elkaar. Bovendien hebben deze twee jongens in de wereld van glitter en glamour ook niet bepaald de uitstraling van twee stervoetballers. Ze zijn allebei klein en een beetje kalend, lopen er tussen alle goed gesoigneerde collega's eigenlijk bij als de waterdragers van hun ploeg. Maar met de bal aan de voet werpen ze ineens alle schroom van zich af.

Ooit speelden ze samen bij Hertha, maar Raffael vond het na de tweede degradatie in 2012 welletjes geweest in de Duitse hoofdstad. Na een weinig succesvol avontuur bij Dinamo Kiev en een korte verhuurperiode bij Schalke 04 streek hij drie jaar geleden neer in Gladbach, waar hij een groot aandeel had in de eerste Champions League-deelname van de club in de geschiedenis.

Het beste moest toen nog komen, want nadat trainer Lucien Favre dit seizoen na vijf nederlagen zijn ontslag had ingediend, haalde Raffael onder de nieuwe trainer André Schubert een rendement waarmee hij zelfs in de buurt kwam van Kevin De Bruyne. De Belg verzorgde vorig seizoen in dienst van VfL Wolfsburg tien goals en 21 assists in 34 Bundesliga-duels. Raffael had onder Schubert 22 wedstrijden nodig voor dertien goals en tien assists.

Raffael kust zijn broer Ronny na een doelpunt voor Hertha BSC.
Raffael kust zijn broer Ronny na een doelpunt voor Hertha BSC.

De omgekeerde rol is weggelegd voor Ronny, die na de degradatie wel in Berlijn bleef voetballen. Hij vervulde onder trainer Jos Luhukay nog een hoofdrol tijdens het daaropvolgende kampioensjaar en werd ook een vaste waarde op het hoogste niveau. Totdat trainer Pál Dárdai het van Luhukay overnam en er ineens geen plek meer was voor de flegmatieke linkspoot, die het dit seizoen moest doen met een invalbeurt van 28 minuten. Tégen zijn broer Raffael nog wel, in de met 4-1 verloren heenwedstrijd.

Dárdai haalt met de goede prestaties bij Hertha zijn gelijk, want met grootverdiener Ronny op de bank of de tribune staat de club na de degradatiestrijd van vorig seizoen nu knap derde. Met zes punten meer dan nummer vijf Gladbach. Toch hield Hertha een tussentijdse transfer van de middenvelder tegen. Nog steeds wordt hij gezien als een van de beste spelers van de club. Als hij zich tenminste gedraagt en ook conditioneel weer kan aanhaken bij het strenge bewind dat Dárdai heeft ingevoerd.

In hun vaderland Brazilië schopte alleen Ronny het tot veelbelovend jeugdinternational, met als hoogtepunt een vrije trap die hij namens Sporting Lissabon volgens onofficiële metingen met liefst 221 kilometer per uur het doel van Naval in joeg. In hun thuisland kan niemand geloven dat deze man misschien wel op de toppen van zijn kunnen zo zit te verpieteren, terwijl zijn minder getalenteerde broer één van de beste spelers in de Bundesliga is.

Raffael lijkt verzekerd van zijn basisplaats bij Gladbach en ook Ronny komt vast nog wel even tevoorschijn. Al is het maar om na afloop zijn broer te feliciteren, of de felicitaties in ontvangst te nemen natuurlijk. Dan kunnen de Brazilianen die het thuis voor de televisie zien weer eens een glimp opvangen van de speler die ooit als een nieuwe Roberto Carlos werd bestempeld, in elk geval omlijst met een mooie pot voetbal.

Programma
Bayer Leverkusen 01-04
20:30
VfL Wolfsburg
Bayern München 02-04
15:30
Eintracht Frankfurt
Hannover 96 02-04
15:30
Hamburger SV
FSV Mainz 05 02-04
15:30
FC Augsburg
FC Ingolstadt 04 02-04
15:30
Schalke 04
Darmstadt 98 02-04
15:30
VfB Stuttgart
Borussia Dortmund 02-04
18:30
Werder Bremen
Borussia
Mönchengladbach
03-04
15:30
Hertha BSC
1899 Hoffenheim 03-04
17:30
1. FC Köln
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.