Vitesse zegeviert tegen tien man van Roda JC

Vitesse heeft de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. In Gelredome bleek een rode kaart voor Ard van Peppen op slag van rust cruciaal. Lewis Baker benutte na het wegzenden van de verdediger de daarbij gegeven strafschop en na rust beslisten Abiola Dauda en Nathan het duel: 3-0.

Roda had de eerste competitiewedstrijd in eigen huis nog knap gewonnen. Heracles Almelo was met 3-1 verslagen. Al in de tweede minuut toonde de promovendus ook in Arnhem een niet te onderschatten ploeg te zijn. De inzet van Farshad Noor, die knap was bediend door Anco Jansen, eindigde tegen de paal.

Dat Limburgse waarschuwingsschot bleek voor Vitesse de start van een offensief. Maar kansen waren niet besteed aan de verrassend in de basis gestarte Dauda en Valeri Qazaishvili en ook een spaarzame, maar venijnige Roda-tegenstoot leverde geen goal op.

Juist toen beide ploegen zich met een 0-0 ruststand verzoend leken te hebben, had hét moment van de wedstrijd plaats. Guram Kashia zag een kopbal uit een corner via doelman Benjamin van Leer in de richting van Van Peppen gaan. De linksback tikte de bal op de doellijn met zijn arm uit het doel. Arbiter Eric Braamhaar handelde juist en stuurde Van Peppen met rood naar de kleedkamer. Baker (foto boven) benutte de gegeven strafschop feilloos: 1-0.

Na rust ging Vitesse op zoek naar de 2-0, maar liet de afronding aanvankelijk geregeld te wensen over. Zo kopte Kashia, die het gehele duel heerste in de lucht, de bal tegen de lat. Bij andere pogingen van de Georgiër en Rashica hield Van Leer zijn ploeg in de race.

Na 68 minuten kon ook Van Leer de 2-0 niet meer voorkomen. Kevin Diks stuurde Dauda weg en de Zweedse spits met Nigeriaanse roots maakte koeltjes zijn eerste competitiegoal sinds 29 november 2014. Vervolgens was het slotstuk er een om in te lijsten. Invaller Nathan, die zich in korte tijd met enkele fraaie acties liet zien, verschafte zichzelf met een handige beweging de ruimte om vervolgens de bal in de verre hoek te krullen.

Daar bleef het bij, waardoor Vitesse na het eerdere 1-1 gelijkspel bij Willem II op vier punten staat en zeker voor een dag koploper is. Een tegenvaller was nog wel het geblesseerd uitvallen van Kelvin Leerdam, die de Vitesse-kleedkamer opzocht met hamstringklachten.