Vitesse ontsnapt bij De Graafschap na dubbelslag Vermeij

Reacties

Vincent Vermeij heeft De Graafschap op een kolkende Vijverberg een punt bezorgd tegen Vitesse, dat vlak voor tijd door een zondagsschot van Lewis Baker een punt redde (2-2).

Vitesse ontsnapt bij De Graafschap na dubbelslag Vermeij

De Graafschap speelde gewoon met elf spelers die ook voor de winterstop op alle negatieve Eredivisie-records afstevenden. Maar vlak voor de onderbreking werd het waakvlammetje binnen de selectie al opgestookt tot een klein vuurtje, wat met de extra energietoevoer van het thuispubliek ontaardde in een heuse brandhaard. Want na overwinningen op Excelsior en ADO Den Haag werd tegen de Gelderse buur Vitesse al het negende punt na de winterstop gepakt door de daadkrachtige Doetinchemmers.

'We kunnen door het publiek geholpen worden. Dat geeft een boost', sprak Jan Vreman vrijdag in aanloop naar de derby al klare taal. De trainer zal ook weinig woorden nodig gehad hebben om zijn ploeg te motiveren tegen het favoriet geachte Vitesse. De Graafschap twitterde op de ochtend van de wedstrijd al een foto van het strijdtoneel. Met het ludieke onderschrift dat het dak op De Vijverberg gewoon open was.

Vitesse voetbalt onder deze barre weersomstandigheden immers gewoon in een overdekte en warme Gelredome, al moet de thuisclub even geschrokken zijn van het hoogstandje waarmee Marvelous Nakamba de bezoekers uit het niets op voorsprong zette. Van een kleine dertig meter trapte de Zimbabwaan de bal kiezelhard langs Hidde Jurjus, de keeper die ondanks het verlies tegen Ajax voor de winterstop al een heldenrol vertolkte en sindsdien een heel andere speler lijkt.

Marvelous Nakamba (rechts) en Lewis Baker vieren de spectaculaire 0-1 van Vitesse.
Marvelous Nakamba (rechts) en Lewis Baker vieren de spectaculaire 0-1 van Vitesse.

Maar dat geldt misschien ook wel voor Andrew Driver, eerder dit seizoen nog te dik bevonden maar inmiddels weer over de flank razend zoals ze dat van hem verwachten. Niet geheel toevallig stond de onvermoeibare Engelsman aan de basis van de ommekeer. Eerst week zijn voorzet af op de hak van Youssef El Jebli, die zo - bewust of niet - precies in de voeten van de inlopende Vermeij mikte. De blonde stormram trapte vlak voor rust de bal hard in het dak van het doel. En kort na de hervatting tikte Vermeij na een hakje van El Jebli en een rush van Driver ook de 2-1 binnen.

Vitesse leek rijp voor de slacht en was na een afstandsschot van Driver zelfs dicht bij een derde tegentreffer. Zoals De Graafschap nog lang niet veilig is nu de rode lantaarn in de Eredivisie is afgestaan aan SC Cambuur (dat een punt minder heeft), bleek de karakterploeg ondanks de tomeloze inzet ook niet in staat om de stunt tegen Vitesse tot een goed einde te brengen. De relatief tamme Arnhemmers leunden op hun individuele klasse, waarbij een toverbal van Baker ze de gelijkmaker opleverde en een krul van invaller Yuning Zhang nog bijna een gestolen zege.

De Japanner Kosuke Ota moest in de slotfase nog vertrekken na zijn tweede geel, maar ondanks de rentree van spits Piotr Parzyszek en de creatieve impulsen van invaller Dean Koolhof bij de thuisploeg eindigde de amusante derby tussen de nummer voorlaatst en de nummer vijf van Nederland onbeslist. Met De Graafschap als morele winnaar, al lagen de drie punten lang binnen handbereik.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.