Vitesse moet bij hervatting afrekenen met verleden

Reacties

Voor Vitesse staat zaterdag de competitiehervatting tegen PEC Zwolle op het programma. Om de status van topclub vast te houden, is het noodzaak dat de Arnhemmers goed uit de winterstop komen. Dat blijkt een hele opgave als we naar het recente verleden kijken.

Vitesse moet bij hervatting afrekenen met verleden

De laatste tien jaar wist Vitesse maar drie keer het eerste duel na de winterstop winnend af te sluiten. De laatste vijf jaar eindigde de competitiehervatting zelfs steeds in een nederlaag. FC Twente, NEC (zie foto boven met afdruipende Mike Havenaar, Marco van Ginkel, Jan-Arie van der Heijden en Mart Lieder in 2012), Willem II, NEC en AZ bleken in de voorgaande jaren te sterk. De laatste zege dateert van 13 januari 2008, toen De Graafschap met 0-3 werd verslagen.

In de laatste tien jaar verzamelde Vitesse in de eerste duels in januari opgeteld maar negen punten. Daarmee is Vitesse van de topclubs (de huidige topvier en PSV meegerekend) niet de slechtste competitiehervatter. Feyenoord doet het met zeven punten (twee overwinningen en één gelijkspel) nog slechter.

Ajax, FC Twente en PSV doen het beter. Ajax verzamelde in die reeks 24 punten, PSV 23 en FC Twente 22. De Amsterdammers waren wel wisselvallig. Sinds 2009 wisselde de huidige koploper steeds een zege af met een remise. Tweemaal werd Feyenoord verslagen (in 2013 met 3-0 en in 2011 met 2-0), maar in de jaren daarvoor kwam Ajax niet verder dan een gelijkspel tegen AZ (1-1 in 2012) en NAC (1-1 in 2010).

FC Twente speelde vorig seizoen op 19 januari doelpuntloos gelijk tegen RKC tijdens de competitiehervatting, maar de twee voorgaande jaren werd tegen respectievelijk RKC en Heracles een 5-0 overwinning geboekt. PSV moet het vooral beter doen dan de laatste twee jaar. Vorig jaar was PEC Zwolle met 1-3 te sterk, het jaar daarvoor werd gelijkgespeeld tegen FC Utrecht: 1-1.

Eerste duels na de winterstop afgelopen tien jaar (van 2013 teruglopend tot 2004)

W - G - W - G - W - W - W - G - W - W 24 punten




V - G - W - W - G - W - W - W - W - W 23 punten




G - W - W - G - W - G - W - G - W - W 22 punten




V - V - V - V - V - W - W -V -W - V 9 punten




V - V - V - G - V - V - V - W - V - W 7 punten

Samenstelling: Dennis Kas

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.