Vitesse koploper na ontsnapping in Zwolle

Vitesse is ontsnapt aan een nederlaag bij PEC Zwolle. De Arnhemmers leken mede door een gemiste strafschop van Lucas Piazon niet verder dan een 1-1 gelijkspel te komen, maar Patrick van Aanholt (foto) maakte in de 89ste minuut alsnog de winnende goal.

Vitesse wordt als een van de grootste concurrenten gezien voor landskampioen Ajax en zette die status al in de beginfase kracht bij. Christian Atsu baande zich al dribbelend een weg richting het zestienmetergebied van PEC en schoot de bal in de verre hoek.

Lang kon Vitesse niet genieten van de in de derde minuut verkregen voorsprong. Aan de andere kant kon Jesper Drost, omdat Guram Kashia over de bal heen trapte, Guyon Fernandez aanspelen. De spits nam aan en tikte binnen, waarbij ook doelman Piet Velthuizen niet helemaal vrijuit ging.

Nog was het met het flitsende begin niet gedaan, want door een tackle van Bart van Hintum op Renato Ibarra kreeg Vitesse een strafschop. Waar de Braziliaanse huurling Lucas Piazon zich eerder dit seizoen enkele keren koelbloedig toonde vanaf elf meter, faalde hij nu. Doelman Diederik Boer kon de inzet stoppen.

Ondanks een tweede kans voor Fernandez bleef het voor rust bij 1-1. In het tweede bedrijf was het minder spectaculair. Bij Vitesse maakte Zakaria Labyad als invaller nog wel zijn debuut. De van Sporting Lissabon zag hoe Van Aanholt in de slotfase werd aangespeeld door Jan-Arie van der Heijden en de bal in de lange hoek schoot. De gele kaart voor het uittrekken van zijn shirt nam hij op de koop toe.

Door de benauwde zege is Vitesse koploper. De voorsprong op Ajax en FC Twente bedraagt drie punten. De Amsterdammers kunnen door PSV te verslaan zondagmiddag de koppositie weer (op basis van doelsaldo) overnemen.

PEC Zwolle heeft inmiddels al vier keer op rij verloren. De ploeg van Ron Jans, die zijn contract met de Zwollenaren inmiddels verlengde, is bovendien al negen duels op zoek naar een zege in de Eredivisie. De laatste competitieoverwinning dateert van 20 oktober 2013 (6-1 tegen ADO Den Haag).