VI Opinie: problemen Hiddink zijn nog niet verdwenen

Reacties

In de rubriek VI Opinie krijgen lezers van de website van Voetbal International de gelegenheid mee te praten over prangende en actuele vraagstukken in het voetbal. Deze keer over de problemen bij Oranje en bondscoach Guus Hiddink.

VI Opinie: problemen Hiddink zijn nog niet verdwenen

Door een overtuigende zege op Letland heeft het Nederlands elftal het opstappen van bondscoach Guus Hiddink voorkomen. De Oranje-keuzeheer had aangekondigd dat te doen als het EK-kwalificatieduel met de allesbehalve als grootmacht te boek staande Letten geen overwinning zou opleveren. Al zaaide Hiddink zelf na afloop weer twijfel, door niet te willen bevestigen of hij in maart nog op de bank zit als bondscoach tegen Turkije.

In de zesde interland van zijn tweede ambtstermijn koos Hiddink voor een uiterst aanvallende strijdwijze. Aanvoerder en topscorer aller tijden Robin van Persie kreeg centraal voorin gezelschap van Klaas-Jan Huntelaar. Arjen Robben kwam vanaf de rechterflank, terwijl ook Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay een basisplaats kregen. Door goals van Van Persie, Huntelaar en Robben was zondag in de Amsterdam Arena het pleit al voor rust beslecht. Uiteindelijk werd het 6-0 door een intikker van Jeffrey Bruma, een fraaie goal van Robben en eveneens een tweede goal van Huntelaar. Daarmee gaf Oranje de zege op Kazachstan (3-1) in eigen huis een vervolg.

Maar door de nederlagen tegen Tsjechië (2-1) en IJsland (2-0) staat Oranje er nog altijd niet heel florissant voor in Groep A van de EK-kwalificatiecampagne. De oefenduels met Italië (uit, 2-0) en Mexico (thuis, 2-3) toonden bovendien dat de nummer drie van het WK het vooral in verdedigend opzicht moeilijk heeft.

Door de winst in de laatste interland van 2014 zal de storm kritiek even gaan liggen, maar zal Hiddink ook beseffen dat zijn problemen nog lang niet verdwenen zijn. Ook tegen een voetbaldreumes als Letland oogde de defensie van Oranje een paar keer niet heel solide. Zijn de zorgen in de laatste lijn in 2015 op te lossen? En hoe kan Hiddink dat het best doen? Zijn verdedigers als Erik Pieters, Daryl Janmaat, Paul Verhaegh of Virgil van Dijk wel een verbetering?

Ook is het de vraag wat Hiddink met de aanvallende strijdwijze gaat doen. Tegen Letland bleek het een juiste keuze, maar durft Hiddink ook op bezoek in of thuis tegen Turkije zo'n offensieve tactiek te hanteren? Is deze formatie een optie tegen échte toplanden? Het lijkt van niet, waardoor de coach opnieuw een oplossing zal moeten vinden. En wat te denken van het duo Van Persie-Huntelaar? Hebben zij bewezen voortaan samen te moeten spelen? Of gaat dit onterecht ten koste van talenten als Memphis Depay?

Wat betekent bovendien de terugkeer van Kevin Strootman in 2015 voor Hiddink? Zijn er spelers die moeten sneuvelen, of juist hun entree moeten maken in de selectie? En misschien wel het belangrijkste: hoe moeten de uitspraken van Hiddink geïnterpreteerd worden?

Kortom, log in je met je VI-account en praat mee over de problemen, oplossingen daarvan en toekomst van het Nederlands elftal!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.