VI Opinie: Oranje komt kwaliteit tekort voor WK-ticket

Reacties

Oranje leek de weg omhoog te hebben ingezet met bemoedigende oefenresultaten in aanloop naar het EK, maar tegen Griekenland ging het weer mis voor de ploeg van bondscoach Danny Blind. Het doet het ergste vrezen voor de kwalificatiereeks van het WK 2018. VI geeft zijn lezers de gelegenheid mee te praten over de kwestie in VI Opinie.

VI Opinie: Oranje komt kwaliteit tekort voor WK-ticket

Blind kon in de eerste duels na zijn aanstelling de misstappen onder zijn voorganger Guus Hiddink niet rechtzetten. Waar vrijwel heel Europa zich afgelopen zomer opmaakte voor het EK in Frankrijk, zaten de Nederlandse internationals thuis op de bank met het gevoel ook op dat toernooi thuis te horen. Oefenzeges op Engeland (1-2), Polen (1-2) en Oostenrijk (0-2) deden vermoeden dat Oranje wellicht toch iets te zoeken had gehad op het EK.

In 2016 was EK-finalist Frankrijk tot dusverre immers de enige ploeg geweest die het Nederlands elftal op een nederlaag had getrakteerd. Donderdagavond kwam daar echter een ontluisterend verlies tegen Griekenland bij (1-2). De Zuid-Europeanen eindigden in hun kwalificatiepoule richting het EK als laatste, nog onder de Faeröer, maar bezorgden Oranje in Eindhoven alweer de vijfde thuisnederlaag op rij, de slechtste reeks in ruim tachtig jaar.

Ondanks de opleving van eind vorig seizoen is de balans van Blind als bondscoach nog altijd ronduit teleurstellend. Oranje hield de afgelopen elf interlands slechts één keer de nul, waardoor de voormalig assistent van Hiddink en Louis van Gaal nu al vijf nederlagen achter zijn naam heeft staan. Ter vergelijking: Van Gaal verloor in 43 interlands verdeeld over twee termijnen maar vier keer. Sinds het succesvolle WK 2014 gingen echter maar liefst tien van de 21 interlands verloren.

Het Nederlands elftal begon tegen Griekenland met spelers van clubs als VfL Wolfsburg, AS Roma, Tottenham Hotspur, Liverpool en Manchester United in de basis, maar verloor desondanks voor de vijfde keer op rij in eigen huis.
Het Nederlands elftal begon tegen Griekenland met spelers van clubs als VfL Wolfsburg, AS Roma, Tottenham Hotspur, Liverpool en Manchester United in de basis, maar verloor desondanks voor de vijfde keer op rij in eigen huis.

Blind behoort tot dusverre tot de slechtst presterende bondscoaches in de historie van Oranje. Alleen Jaap van der Leck verloor verhoudingsgewijs nog meer interlands (72,41 procent tegenover 45,45 procent). Het zijn weinig bemoedigende cijfers in aanloop naar het cruciale WK-kwalificatieduel van komende dinsdag in en tegen Zweden. Maar de vraag is of dat louter en alleen kan worden toegewezen aan de trainerscapaciteiten van Blind, die temidden van de chaos bij de KNVB moet presteren.

Van Gaal koos in aanloop naar het WK al voor een defensievere speelwijze om de zwakke punten van de selectie te maskeren. Oranje steeg in Brazilië boven zichzelf uit aan de hand van Arjen Robben, maar zonder de blessuregevoelige buitenspeler, die sindsdien nog maar zes keer meedeed, bleek Nederland de kwaliteit te ontberen om zich bij de beste 24 van Europa te scharen. Met slechts dertien Europese tickets voor het WK, lijkt ook het toernooi in Rusland ver weg. Of is dat slechts schijn?

Log in en praat mee over de sportieve problemen van het Nederlands elftal. Vallen de slechte resultaten bondscoach Danny Blind aan te rekenen of heeft Oranje niet langer spelers van internationale klasse? Speelt het beleid van de KNVB op de achtergrond een doorslaggevende rol? Of is er niks aan de hand en is Nederland er gewoon bij op het WK 2018?
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.