Oranje krijgt wake-up call van Grieken voor WK-kwalificatie

Reacties

Griekenland heeft de druk op bondscoach Danny Blind en het Nederlands elftal nog verder opgevoerd vlak voor de start van de WK-kwalificatiereeks. Oranje ging in Eindhoven met 1-2 onderuit in het oefenduel.

Oranje krijgt wake-up call van Grieken voor WK-kwalificatie

Dat het Nederlands elftal de laatste test in aanloop naar de WK-kwalificatiereeks uiterst serieus nam, straalde van de start van Oranje af. De ploeg van Blind nam direct het initiatief en gunde Griekenland weinig tijd aan de bal. In de veertiende minuut kreeg Nederland wat het verdiende, met dank aan Sokratis Papastathopoulos. De centrumverdediger leverde de bal zomaar in bij Steven Berghuis, die vervolgens Vincent Janssen bediende. De spits kapte eenmaal bij de achterlijn naar zijn linker en gaf voor op Wijnaldum, die voor de 1-0 zorgde uit de door Kostas Manolas van richting veranderde voorzet.

Achterin weinig weggeven was in de mislukte EK-kwalificatiereeks vaak een te zware opgave voor Oranje en ook tegen Griekenland ging het mis. Nederland gaf de sterke openingsfase geen vervolg en kreeg  daarvoor de rekening gepresenteerd. Petros Mantalos verzuimde nog het te laat op buitenspel stappen van Jetro Willems af te straffen. Even later was het wel raak. Willems gunde Vassilios Torosidis veel tijd om voor te geven, Jeffrey Bruma liep een gat bij de eerste paal dicht en rechtsback Joel Veltman stond achter de rug van Bruma aan de verkeerde kant te dekken bij Konstantinos Mitroglou. De spits kopte van dichtbij kinderlijk eenvoudig raak.

Het was voor de zeventiende keer in de 21 interlands na het WK waarin Nederland niet de nul wist te houden, tot frustratie van Blind. Hij had Zoet onder de lat de voorkeur gegeven boven Jasper Cillessen en Wesley Sneijder als aanvoerder aangewezen. De spelmaker was in de eerste helft nog dicht bij een doelpunt geweest met een schot van afstand, maar de bal ging net naast. Het was een van de zeven doelpogingen van Nederland in een wisselvallige eerste helft.

Quincy Promes begon tegen Griekenland als linksbuiten. Vincent Janssen kreeg de voorkeur in de punt van de aanval en Steven Berghuis startte als rechtsbuiten.
Quincy Promes begon tegen Griekenland als linksbuiten. Vincent Janssen kreeg de voorkeur in de punt van de aanval en Steven Berghuis startte als rechtsbuiten.

In de tweede helft had Oranje weer het initiatief, maar kregen de Grieken bij vlagen weer te veel ruimte. Een slordigheid van Bruma bleek fataal. De centrumverdediger ging aan de wandel met de bal, maar leed balverlies. Zoet voorkwam in eerste instantie nog dat Mitroglou scoorde, maar nadat de Oranje-keeper de bal slecht verwerkte was het in de rebound raak via Giannis Gianniotas: 1-2.

Oranje zette na de volgende domper weer aan en had na de goal van de Griekse invaller nog twintig minuten om een nederlaag te voorkomen. Janssen ging voorop in de strijd en was in Eindhoven weer uiterst bedrijvig. De spits aarzelde niet zodra hij de ruimte kreeg om te schieten, alleen zijn vizier stond niet op scherp. Hij kreeg in de slotfase in de aanval gezelschap van Bas Dost. Met het inbrengen van de spits werd voor extra stootkracht gekozen door Blind, die Jorrit Hendrix al had laten debuteren in de tweede helft.

Het inbrengen van Dost leverde Oranje weinig op. Grote kansen bleven uit in de slotfase, waardoor Griekenland vrij eenvoudig eenvoudig overleefde. Zo zijn niet alleen de wisselingen in de technische staf van Oranje en de directie van de KNVB reden voor veel onrust. Het optreden tegen Griekenland geeft weinig hoop voor de WK-kwalificatiereeks, die voor Nederland dinsdag start met een uitwedstrijd tegen Zweden. Het is een reeks waarin Oranje zich moet revancheren na de compleet mislukte kwalificatiecampagne voor het EK. De druk is nu al enorm.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.