VI Live: Atlético geeft niet thuis, PSG haalt uit

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International de Eredivisie op de voet volgt. Ook duels in het buitenland - met speciale aandacht voor onze landgenoten - worden hierin belicht.

En daarmee is de avond voor VI Live voorbij.

22.53 uur: EINDSTAND PARIS SAINT-GERMAIN-NANTES 5-0
Paris Saint-Germain wint ook de vierde officiële wedstrijd in 2014. FC Nantes is geen partij voor de koploper in Ligue 1.

22.51 uur: EINDSTAND ATLÉTICO MADRID-SEVILLA 1-1
Atlético Madrid laat de kans liggen Barcelona van de troon te stoten. De twee clubs blijven samen aan kop in de Primera División na de gelijke spelen tegen Sevilla en Levante.

22.37 uur: EINDSTAND AC MILAN-HELLAS VERONA 1-0
Het eerste optreden van Clarence Seedorf op de bank bij AC Milan is geëindigd in een nipte zege. Mario Balotelli was tegen Hellas Verona de matchwinner door in de 81ste minuut een strafschop te verzilveren.

22.28 uur: GOAL ATLÉTICO MADRID-SEVILLA 1-1
De benutte strafschop van Ivan Rakitic brengt Sevilla naast Atlético Madrid.

22.27 uur: GOAL AC MILAN-HELLAS VERONA 1-0
Mario Balotelli zet AC Milan op voorsprong uit een strafschop, die is toegekend na een overtreding op Kaká.

22.26 uur: GOAL PARIS SAINT-GERMAIN-NANTES 5-0
Ibrahimovic voert de score verder op.

22.19 uur: GOAL PARIS SAINT-GERMAIN-NANTES 4-0
Edinson Cavani doet op aangeven van Ibrahimovic ook van zich spreken tegen FC Nantes.

22.08 uur: GOAL PARIS SAINT-GERMAIN-NANTES 3-0
Thiago Motta brengt de zege van PSG in veilige haven. Hij is het eindpunt van een aanval, waaraan ook Van der Wiel een aandeel heeft.

21.48 uur: RUSTSTAND PARIS SAINT-GERMAIN-NANTES 2-0
Paris Saint-Germain leidt halverwege met 2-0 dankzij de treffers van aanvoerder Thiago Silva en uitblinker Zlatan Ibrahimovic. De Zweed maakte alweer zijn zestiende competitietreffer van dit seizoen.

21.47 uur: RUSTSTAND ATLÉTICO MADRID-SEVILLA 1-0
Atlético Madrid gaat met een minimale voorsprong de rust in. Dankzij het doelpunt van David Villa zijn de Madrilenen op weg naar de koppositie in de Spaanse competitie. Villa maakte zijn vijftiende competitiedoelpunt tegen Sevilla. Dat maakt de bezoekende ploeg tot zijn favoriete opponent van de Primera División.

21.40 uur: GOAL PARIS SAINT-GERMAIN-NANTES 2-0
Strafschop voor PSG na een ovetreding op Marco Verratti. Topscorer Ibrahimovic schiet feilloos binnen vanaf elf meter.

22.33 uur: RUST AC MILAN-HELLAS VERONA 0-0
Ondanks een overwicht heeft AC Milan het debuut van trainer Seedorf nog niet kunnen opluisteren met een treffer.

21.18 uur: GOAL ATLÉTICO MADRID-SEVILLA 1-0
Atlético neemt na achttien minuten de leiding dankzij David Villa. De voormalige aanvaller van Barcelona schiet de afgeslagen bal onberispelijk achter doelman Beto.

21.14 uur: GOAL PARIS SAINT-GERMAIN-NANTES 1-0
Thiago Silva zet Paris Saint-Germain na tien minuten op voorsprong. De centrale verdediger schiet van dichtbij binnen.

21.05: LANDGENOTEN
Wesley Sneijder heeft met Galatasaray genoegen moeten nemen met een 1-1 gelijkspel tegen Antalyaspor, waar Eyong Enoh debuteerde na zijn vertrek bij Ajax. Het ging om een wedstrijd in de strijd om de Turkse beker. In de Groep B gaat Galatasaray met vier punten aan kop. De eerste twee ploegen gaan door naar de halve finales.

21.00 uur: AFTRAP PARIS SAINT-GERMAIN-NANTES
Gregory van der Wiel speelt vanaf de aftrap mee in de miljoenenploeg van Parijs. Behalve Van der Wiel zijn ook Edinson Cavani en Zlatan Ibrahimovic ook van de partij.

21.00 uur: AFTRAP ATLÉTICO MADRID-SEVILLA
Trainer Diego Simeone kiest voor het competitieduel met Sevilla uiteraard voor het spitsenkoppel Diego Costa en David Villa. De Belg Toby Alderweireld begint op de reservebank. De grote vraag is: gaat Atlético gebruik maken van de misstap van Barcelona?

20.47: EINDSTAND LEVANTE-BARCELONA 1-1
Barcelona komt na een zwakke wedstrijd niet verder dan een gelijkspel bij Levante. Daardoor kan Atlético Madrid, dat om 21.00 tegen Sevilla speelt, koploper worden van de Primera Divisón.

Urby Emanuelson aan de bal namens AC Milan.

20.47 uur: AFTRAP AC MILAN-HELLAS VERONA

20.10 uur: AC MILAN-HELLAS VERONA
De opstellingen zijn binnen. Bij zijn eerste duel als hoofdcoach van AC Milan stelt Clarence Seedorf twee landgenoten op. Urby Emanuelson staat linksback en Nigel de Jong is één van de controlerende middenvelders. Keisuke Honda is in het 4-2-3-1-systeem van Seedorf één van de aanvallende middenvelders achter spits Mario Balotelli, waarmee hij zijn basisdebuut maakt in de Serie A.
Opstelling AC Milan: Abbiati; De Sciglio, Zapata, Bonera, Emanuelson; De Jong, Montolivo; Kakà, Robinho, Honda; Balotelli.

LANDGENOTEN: Mario Been kwam zondagavond opnieuw niet tot winnen met RC Genk. Op bezoek bij Zulte Waregem (1-0) leed Been met Genk zijn vierde nederlaag op rij. De laatste competitiezege van Genk dateert van 1 december. Genk is door de slechte reeks afgezakt naar de zesde plaats en staat zestien punten achter op koploper Standard Luik.

19.45 uur: RUSTSTAND LEVANTE-BARCELONA 1-1
Barcelona maakt op bezoek bij Levante tot nu toe een matige indruk. De Catalanen kwamen snel op achterstand via Loukas Vyntra, maar Gerard Piqué nam kort daarna de gelijkmaker voor zijn rekening.

19.18 uur: GOAL LEVANTE-BARCELONA 1-1
Barcelona herpakt zich snel van de achterstand via een treffer van Gerard Piqué. Het doelpunt van de centrumverdediger is bijna een kopie van die van Vyntra, want Piqué kopt raak na een corner van Xavi.

19.10 uur: GOAL LEVANTE-BARCELONA 1-0
Levante verrast en komt na tien minuten op voorsprong via Loukas Vyntra, die boven iedereen uittorent bij een corner van Andreas Ivanschitz en koppend scoort.

19.00 uur: AFTRAP LEVANTE-BARCELONA
Lionel Messi begint op bezoek bij Levante in de basis van Barcelona, waar Ibrahim Afellay wegens een dijbeenblessure ontbreekt.

18.54 uur: EINDSTAND CHELSEA–MANCHESTER UNITED: 3-1
Samuel Eto'o heeft heeft de topper tegen Manchester United in het voordeel van Chelsea beslist. De Kameroener nam alle Chelsea-treffers voor zijn rekening tijdens de overtuigende zege op United: 3-1. Namens de bezoekers deed Javier Hernández in de slotfase nog iets terug. United eindigde het duel met tien man. Nemanja Vidic kreeg de rode kaart na een grove tackle op Eden Hazard.

Samuel Eto'o krijgt een staande ovatie voor zijn sterke optreden tegen Manchester United.

18.50 uur: RODE KAART CHELSEA–MANCHESTER UNITED 3-1
Nemanja Vidic incasseert in de slotfase van de wedstrijd een rode kaart. De centrale verdediger van Manchester United reageerde zijn frustraties af op Chelsea-aanvaller Eden Hazard.

18.36 uur: GOAL CHELSEA–MANCHESTER UNITED 3-1
Manchester United scoort de aansluitingstreffer via Javier Hernández. De Mexicaanse aanvaller was alert bij de voorzet van Phil Jones. Hernández was de laatste drie seizoenen ook al trefzeker op Stamford Bridge.

18.18 uur: EINDSTAND AJAX-PSV 1-0
Afgelopen! Ajax boekt een nipte overwinning op PSV dankzij een doelpunt van Kolbeinn Sigthórsson in de 64ste minuut van de wedstrijd. In de tweede helft waren de Amsterdammers beter, maar voor rust liet PSV kans op kans onbenut. Het gat tussen koploper Ajax en nummer acht PSV groeit naar veertien punten.

18.11 uur: AJAX-PSV
PSV-trainer Phillip Cocu gebruikt in de 86ste minuut zijn laatste wisselmogelijkheid door Zakaria Bakkali in te brengen voor Adam Maher.

18.09 uur: GOAL CHELSEA–MANCHESTER UNITED 3-0
Hattrick voor Samuel Eto'o! De aanvaller reageert het meest alert bij de rebound in het zestienmetergebied van Manchester United. De laatste hattrick van de aanvaller dateert uit zijn Barcelona-tijdperk

18.09 uur: AJAX-PSV
Phillip Cocu voert zijn tweede wissel door. Hij vervangt Ji-Sung Park door Oscar Hiljemark. Bij Ajax vervangt De Boer Thulani Serero door Christian Poulsen.

18.04 uur: AJAX – PSV
Met nog iets meer dan tien minuten aan zuivere speeltijd voor de boeg maakt PSV zich op voor een slotoffensief. De Brabanders geven een waarschuwingsschot af via Depay, die door een woud van benen op Jasper Cillessen schiet.

17.59 uur: AJAX-PSV
Trainer Phillip Cocu van PSV haalt Bryan Ruiz naar de kant. De debuterende Fulham-huurling was in de eerste helft bij vlagen gevaarlijk, maar na rust vooral onzichtbaar. Luciano Narsingh is zijn vervanger. Bij Ajax vervangt Frank de Boer de ene spits voor de andere. Doelpuntenmaker Sigthórsson wordt afgelost door Danny Hoesen.

17.56 uur: AJAX – PSV
Ajax krijgt vleugels na het doelpunt van Sigthórsson. De IJslandse spits maakt bijna zelf de tweede treffer met een technisch fraai uitgevoerd schot, maar ziet Zoet redding brengen. Direct daarna schiet Davy Klaassen rakelings naast na een pass van Moisander.

17.49 uur: GOAL AJAX-PSV 1-0
Ajax bekroont zijn sterke begin van de tweede helft met de openingstreffer in de 64ste minuut. Kolbeinn Sigthórsson kopt raak na een prachtige aanval. Vooral de assist van Lasse Schöne, die de bal met een volley voorbrengt na een pass van Niklas Moisander, is van grote schoonheid.

17:48 uur: RUSTSTAND CHELSEA – MANCHESTER UNITED: 2-0
Chelsea gaat met een riante voorsprong de rust in. Samuel Eto'o opende na ruim een kwartier de score op Stamford Bridge, terwijl hij vlak voor de rust de marge op twee zette. Tussendoor creëerde Manchester United kansen via Patrice Evra en Danny Welbeck, maar tot scoren kwam de ploeg van manager David Moyes niet.

17.45 uur: GOAL CHELSEA–MANCHESTER UNITED 2-0
Samuel Eto'o schiet Chelsea op slag van rust naar 2-0. De aanvaller kan uit de strakke voorzet van Garry Cahill eenvoudig binnentikken.

17.39 uur: AJAX-PSV
Ajax komt in de openingsfase van de tweede helft veel beter voor de dag als voor rust. Karim Rekik verijdelt een grote doelkans van de Amsterdammers en Davy Klaassen neemt even daarna het doel van PSV onder vuur met een schot van afstand. Jeroen Zoet brengt redding.

17.16 uur: RUSTSTAND AJAX-PSV 0-0
PSV kreeg in de eerste helft de grootste kansen, maar Memphis Depay, Bryan Ruiz en Jurgen Locadia lieten mogelijkheden op de openingstreffer onbenut. In de slotfase deed Ajax wat terug via een schietpoging van Thulani Serero, maar hij mikte net naast.

17.16 uur: GOAL CHELSEA–MANCHESTER UNITED 1-0
Samuel Eto'o schiet Chelsea op voorsprong. De Kameroener komt vanaf rechts naar binnen en schiet de bal met enig fortuin fraai achter doelman David de Gea. De inzet van Eto'o wordt onderweg van richting veranderd door Michael Carrick.

17.12 uur: AJAX-PSV
Een flinke mogelijkheid voor Ajax na goed voorbereidend werk van Ricardo van Rhijn op de rechterflank. Na de voorzet van de back komt de bal terecht bij Thulani Serero, maar hij schiet de bal net naast.

17.04 uur: AJAX – PSV
Weer een kans voor PSV! Memphis Depay neemt vanuit lastige hoek het doel van Ajax onder vuur en doelman Jasper Cillessen brengt met zijn lichaam redding. De stand blijft 0-0.

17.00 uur: AFTRAP CHELSEA-MANCHESTER UNITED
Opstellingen:
Chelsea: Cech; Ivanovic, Cahill, Terry, Azpilicueta; David Luiz, Ramires, Oscar, Hazard, Willian; Eto'o.
Manchester United: De Gea; Rafael, Evans, Vidic, Evra; Valencia, Carrick, Jones, Young; Januzaj, Welbeck.

16.58 uur: AJAX – PSV
PSV neemt in De Arena het heft in handen en krijgt kans op kans. Eerst schiet Memphis Depay naast ondanks verdenkingen van buitenspel. Twee minuten later schiet Ruiz rakelings voorlangs, al wordt zijn poging wegens buitenspel afgefloten.

16.54 uur: AJAX – PSV
Hoewel Ajax de wedstrijd controleert, zijn de gevaarlijkste momenten voor PSV. Locadia krijgt op aangeven van Ruiz wederom een flinke mogelijkheid op de openingstreffer, maar hij schiet net naast.

-Genoa-Internazionale 1-0
Met twee doelpunten en een assist kende de van AC Milan gehuurde spits Alessandro Matri een fantastisch debuut voor Fiorentina, dat ruim won op bezoek bij Catania. La Viola loopt in op Napoli, dat door twee doelpunten van Rolando Bianchi gelijkspeelde op bezoek bij Bologna.

16.45 uur: AJAX – PSV
PSV komt na een kwartier spelen bijna op voorsprong via Jurgen Locadia. De spits krijgt een enorme kans na een defensieve fout van Joël Veltman, maar schuift de bal tot opluchting van Veltman naast het doel van Ajax.

16.30 uur: AJAX – PSV
Trainer Frank de Boer van Ajax maakt vlak voor het begin van de topper een opvallende verspreking als hem wordt gevraagd naar zijn redenen om Kolbein Sigthórsson in de spits te posteren en niet Danny Hoesen. 'Beiden hebben een goed trainingskamp achter de rug, maar mijn gevoel zegt dat we deze wedstrijd beter met Hoesen kunnen beginnen. Uuh, ik bedoel Kolbeinn', aldus de trainer voor de camera's van FOX Sports.

16.30 uur: AFTRAP AJAX-PSV
Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen; Klaassen, Blind, Serero; Schöne, Sigthórsson en Fischer.
PSV: Zoet; Arias, Bruma, Rekik, Willems; Park, Maher, Schaars; Ruiz, Locadia en Depay.
Fulham-huurling Bryan Ruiz maakt zijn officiële debuut bij PSV. De Eindhovenaren staan elf punten achter op koploper Ajax en spelen daarom de wedstrijd van de waarheid.

LANDGENOTEN: Trainer John van den Brom is het nieuwe jaar niet goed begonnen bij Anderlecht. Voor de winterstop was de Belgische topclub vijf competitieduels op rij zonder nederlaag, maar in de hervatting tegen KV Mechelen ging de nummer twee van België direct ten onder. In Mechelen verloor Anderlecht met 2-1. De Nederlanders Demy de Zeeuw en Bram Nuytinck zaten de hele wedstrijd op de reservebank.

16.25 uur: EINDSTAND SPARTA ROTTERDAM–WILLEM II 1-2
Ruud Boymans heeft het debuut van Sparta Rotterdam-trainer Gert Kruys verpest. Op Het Kasteel boog de aanvaller van Willem II in een tijdsbestek van tien minuten de achterstand om in een overwinning: 1-2.

16.23 uur: EINDSTAND SWANSEA CITY–TOTTENHAM HOTSPUR 1-3
Swansea City is in eigen huis kansloos onderuit gegaan tegen Tottenham Hotspur. Bij de bezoekers is Emmanuel Adebayor de grote man door twee keer te scoren. Chico Flores is de schlemiel bij de thuisploeg, door een eigen doelpunt te maken. Wilfried Bony maakt de enige treffer namens Swansea. Tottenham klimt door de zege naar de vijfde plaats in de Premier League, terwijl Swansea vijftiende staat.

16.21 uur: EINDSTAND FC UTRECHT-FEYENOORD 2-5
Na een spectaculaire eerste helft boekt Feyenoord een comfortabele 5-2 zege bij FC Utrecht. Bij de Rotterdammers zorgden Ruben Schaken (twee), Graziano Pellè, Stefan de Vrij en Tonny Vilhena voor de doelpunten. Namens de thuisploeg was Jens Toornstra de uitblinker, met twee treffers. Jean-Paul Boëtius viel geblesseerd uit.

16.20 uur: EINDSTAND SC CAMBUUR–GO AHEAD EAGLES 2-0
Cambuur verlaat de achttiende plaats na een cruciale overwinning op medepromovendus Go Ahead Eagles. De verdiende zege kwam tot stand door doelpunten van Marcel Ritzmaier (afstandsschot) en Martijn Barto (kopbal). Cambuur stijgt door de winst van de achttiende naar de veertiende plaats. Go Ahead blijft de nummer tien.

16.16 uur: GOAL FC UTRECHT-FEYENOORD: 2-5
Het krachtsverschil wordt groter en groter. Tonny Vilhena tikt van dichtbij de 2-5 binnen, nadat Ruiter nog wel redding kon brengen op een kopbal van Graziano Pellè. FC Utrecht moet voor de tweede keer op rij vijf tegengoals slikken in een thuiswedstrijd. PSV won in december ook al met 5-1 in De Galgenwaard. Overigens viel Jean-Paul Boëtius tien minuten voor tijd geblesseerd uit.

15.59 uur: GOAL FC UTRECHT-FEYENOORD: 2-4
Nadat Tonny Vilhena, Graziano Pellè en Jean-Paul Boëtius allemaal scherpte misten oog in oog met doelman Robbin Ruiter, maakt Ruben Schaken in de 72ste minuut dan eindelijk een einde aan alle twijfel. Omdat Dave Bulthuis opnieuw buitenspel opheft, kan de rechtsbuiten uit een voorzet van Boëtius voor 2-4 zorgen. Het lijkt de genadeklap voor Utrecht.

15.52 uur: GOAL SC CAMBUUR–GO AHEAD EAGLES:  2-0
Martijn Barto verzorgt het tweede doelpunt voor de thuisploeg. De spits maakt zijn eerste goal in de Eredivisie met een fraaie kopbal na een corner van Jodi Lukoki.

15.50 uur: RUSTSTANDEN SERIE A
-Atalanta Bergamo-Cagliari 0-0
-Bologna-Napoli 1-0
-Chievo Verona-Parma 1-1
-Sassuolo-Torino 0-1
-Genoa-Internazionale 0-0
De van AC Milan gehuurde Alessandro Matri kent een droomdebuut voor Fiorentina. De aanvaller maakte in zijn eerste 45 minuten voor La Viola al twee doelpunten, met een zeer ruime voorsprong op Catania tot gevolg. Voor Napoli dreigt een verrassende nederlaag, want de ploeg van Rafael Benitez staat met 1-0 achter bij Bologna door een treffer van Rolando Bianchi.

15.20 uur: AJAX-PSV
Ook de opstelling van Ajax is bekend. Trainer Frank de Boer heeft één verrassing in petto. Zoals bekend moeten de Amsterdammers het tegen PSV stellen zonder de aan bovenbeen geblesseerde aanvoerder Siem de Jong. Niet Bojan Krkic, maar Kolbein Sigthórsson is zijn vervanger in de punt van de aanval.
Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen; Klaassen, Blind, Serero; Schöne, Sigthórsson en Fischer.

15:20 uur: RUSTSTAND SWANSEA CITY–TOTTENHAM HOTSPUR 0-1
Tottenham Hotspur is op weg naar de vierde competitieoverwinning op rij. De Londenaren gaan met een minimale voorsprong de rust in dankzij een fraaie kopbal van Emmanuel Adebayor. De boomlange aanvaller werd op maat bediend door Christian Eriksen. Willfried Bony was minder gelukkig. De Ivoriaan raakt de lat namens Swansea.

15.16 uur: RUSTSTAND FC UTRECHT-FEYENOORD: 2-3
We begonnen de middag al goed met de eerste helft van NEC-ADO Den Haag, maar de eerste 45 minuten in Utrecht zijn ook niet te versmaden. Feyenoord leidt met 3-2 dankzij goals van Ruben Schaken, Graziano Pellè en Stefan de Vrij, Jens Toornstra scoorde twee keer voor Utrecht. Vooral Feyenoord had nog veel vaker kunnen scoren. Zo schampte Schaken de lat en bracht Robbin Ruiter maar ternauwernood redding na een schitterende volley van Pellè.

15.15 uur: RUSTSTAND SC CAMBUUR–GO AHEAD EAGLES: 1-0
Cambuur leidt halverwege met 1-0 dankzij een prachtige knal van PSV-huurling Marcel Ritzmaier. De voorsprong van de thuisclub, die als hekkensluiter aan het duel is begonnen, is terecht. Go Ahead heeft in aanvallend opzicht nog niets laten zien.

15.03 uur: GOAL FC UTRECHT-FEYENOORD: 2-3
Waar gaat dit eindigen? Stefan de Vrij zet Feyenoord opnieuw op voorsprong door een voorzet van Jean-Paul Boëtius bij de eerste paal in te tikken. De Utrecht-defensie laat zich verrassen door de korte hoekschop.

-Genoa-Internazionale
Eerder op de dag verloor Udinese in eigen huis met 3-2 van Lazio, dat sinds de 54ste minuut met tien man speelde vanwege een rode kaart voor Ogenyi Onazi. Antonio Di Natale maakte namens Udinese zijn eerste doelpunt sinds 30 oktober, maar dat was niet genoeg voor een zege.

14.58: FC UTRECHT-FEYENOORD
Met gevoel voor symboliek verschijnt er in de 27ste minuut een groot spandoek van Frans van Seumeren op de tribunes. De Utrecht-fans bedanken de clubeigenaar daarmee voor zijn financiële injectie van 27 miljoen euro.

14.51 uur: GOAL FC UTRECHT-FEYENOORD: 2-2
Het is amper bij te houden in Utrecht. Na nog geen 22 minuten is er al vier keer gescoord. Steve De Ridder kan ongehinderd de achterlijn halen en zet voor. Jens Toornstra tikt ondanks de aanwezigheid van Stefan de Vrij en Joris Mathijsen eenvoudig binnen. Spectaculaire start in de Domstad.

14.48 uur: GOAL FC UTRECHT-FEYENOORD: 1-2
Het gaat hard in De Galgenwaard. Twee minuten na de goal van Ruben Schaken zet Grazanio Pellè de Rotterdammers met een artistieke hakbal op voorsprong. Daryl Janmaat staat met een uitstekende actie en dito voorzet aan de basis van het doelpunt. Feyenoord toont veerkracht.

14.47 uur: GOAL SC CAMBUUR–GO AHEAD EAGLES: 1-0
Marcel Ritzmaier opent de score voor SC Cambuur met een harde knal van buiten het strafschopgebied. De voorsprong is gezien het overwicht van de Leeuwarders niet meer dan terecht.

14.46 uur: GOAL FC UTRECHT-FEYENOORD: 1-1
Feyenoord stelt meteen orde op zaken. Ruben Schaken verandert een inzet van Tonny Vilhena van richting, waardoor FC Utrecht-keeper Robbin Ruiter kansloos is. Dave Bulthuis zorgt ervoor dat Schaken geen buitenspel staat.

14.41 uur: GOAL FC UTRECHT-FEYENOORD: 1-0
Het zal niet de start zijn die trainer Ronald Koeman in zijn hoofd had. Jens Toornstra schiet FC Utrecht op voorsprong. Doelman Erwin Mulder staat aan de grond genageld. Er gaat balverlies van Jordy Clasie aan vooraf. Ook Stefan de Vrij kan het doelpunt daarna niet voorkomen.

14.40 uur: AJAX–PSV
De opstelling van PSV is bekend. Trainer Phillip Cocu start de topper tegen Ajax met Bryan Ruiz in de basis. De huurling van Fulham speelt in de aanval vanaf de rechterkant. Ji-Sung Park krijgt op het middenveld de voorkeur boven Oscar Hiljemark.
Opstelling PSV: Zoet; Arias, Bruma, Rekik, Willems; Park, Maher, Schaars; Ruiz, Locadia en Depay.

14.30 uur: AFTRAP SWANSEA CITY-TOTTENHAM HOTSPUR
Bij Swansea beginnen er geen Nederlanders in de basis tegen Tottenham. Michel Vorm en Jonathan de Guzman zijn geblesseerd, terwijl Dwight Tiendalli op de bank zit. Wel zijn er veel voormalige Eredivisie-voetballers van de partij. Bij de thuisploeg is dit Wilfried Bony (oud-Vitesse), terwijl Roland Lamah (ex-Roda JC) reserve is. Bony neemt het op tegen Christian Eriksen (ex-Ajax), Moussa Dembéle (die een verleden heeft bij Willem II en AZ) en Nacer Chadli (oud-FC Twente), die allen in de basis staan bij The Spurs.

14.30 uur: AFTRAP FC UTRECHT-FEYENOORD
FC Utrecht: Ruiter; Markiet, Van der Maarel, Heerings, Bulthuis; Diemers, Toornstra, Ayoub, Oar; Duplan, De Ridder.

14.30 uur: AFTRAP SC CAMBUUR-GO AHEAD EAGLES
SC Cambuur: Nienhuis; Pereira, Leeuwin, Van der Laan, Bijker; El  Makrini, Ritzmaier, Van Moorsel; Lukoki, Barto, Manu.
Go Ahead Eagles: Room; Schmidt, Vriends, Van der Linden, Schenk; Overgoor, Falkenburg, Türüc; Antonia, Kolder, Houtkoop.
Feyenoord-huurling Elvis Manu maakt zijn officiële debuut bij SC Cambuur. De vliegensvlugge vleugelspeler start als linksbuiten.

14.21 uur: EINDSTAND NEC-ADO DEN HAAG 3-1
NEC wint in eigen huis het degradatieduel met ADO den Haag met 3-1, dankzij doelpunten van Kevin Conboy, Marnick Vermijl en Rens van Eijden. Namens de bezoekers deed Danny Holla wat terug. In de extra tijd was de debuterende invaller Geoffrey Castillion nog dicht bij de 4-1, maar hij stuitte op ADO-doelman Robert Zwinkels. Door de overwinning is NEC niet langer de hekkensluiter in de Eredivisie. Die positie wordt overgenomen door SC Cambuur, dat vanmiddag thuis tegen Go Ahead Eagles speelt.

13.55 uur: GOAL NEC-ADO DEN HAAG: 3-1
Tot dusver viel er in de tweede helft heel wat minder te genieten, maar het lijkt er nu toch echt op dat de Nijmeegse supporters zich kunnen opmaken voor de derde thuiszege op rij. Rens van Eijden, die eerder nog een goal zag afgekeurd, kopt een vrije trap van Ryan Koolwijk in de verre hoek: 3-1.

13.30 uur: FC UTRECHT-FEYENOORD
De opstelling van Feyenoord is bekend. Trainer Ronald Koeman heeft geen verrassingen in petto. Ten opzichte van de laatste wedstrijd van 2013 (3-0 tegen PEC Zwolle) staat alleen de geblesseerde Ruud Vormer niet in de basis. Tonny Vilhena is zijn logische vervanger.
Opstelling Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi; Clasie, Immers, Vilhena; Schaken, Pellè, Boëtius.

13.17 uur: RUSTSTAND NEC-ADO DEN HAAG 2-1
Zoals gezegd: er valt voldoende te genieten in Stadion De Goffert. Na een gemiste strafschop van Ryan Koolwijk scoorden NEC en ADO Den Haag in vijf minuten tijd drie keer. Mike van Duinen had vlak voor rust de vierde treffer van de middag op zijn schoen, maar hij stuitte in kansrijke positie op NEC-doelman Kalle Johnsson.

13.06 uur: GOAL NEC-ADO DEN HAAG: 2-1
Het duel tussen de twee degradatiekandidaten is tot nu toe een waar voetbalfeest. Marnick Vermijl maakt zijn overtreding van zojuist meteen goed door via de binnenkant van de paal raak te schieten. Samuel Stefanik fungeert als aangever met een stijlvol hakballetje.

13.04 uur: GOAL NEC-ADO DEN HAAG: 1-1
De vreugde van NEC is van korte duur. Danny Holla maakt vanaf de stip gelijk namens ADO. Opmerkelijk genoeg is Marnick Vermijl de man die de penalty veroorzaakt. Eerder was het Holla die Vermijl beetpakte bij de gemiste penalty van NEC.

13.02 uur: GOAL NEC-ADO DEN HAAG: 1-0
Dertien minuten na de gemiste penalty van Ryan Koolwijk is het alsnog raak. Kevin Conboy krult een vrije trap langs de muur, waarna ook Robert Zwinkels ditmaal niks kan uitrichten.

12.48 uur: NEC–ADO DEN HAAG
ADO-doelman Robert Zwinkels keert bij zijn rentree in de Eredivisie meteen een strafschop van Ryan Koolwijk. Marnick Vermijl verdiende de penalty, nadat Danny Holla hem op de rand van het strafschopgebied had vastgehouden. Niet alleen de ADO-captain maar ook Mike van Duinen kreeg geel. Net als veel van zijn ploeggenoten vond hij dat Holla de overtreding buiten het zestienmetergebied maakte.

12.43 uur: GOAL UDINESE–LAZIO: 1-0
Antonio Di Natale maakt zijn eerste doelpunt voor Udinese sinds 30 oktober. De Italiaanse aanvaller schiet in de wedstrijd tegen Lazio een strafschop binnen. Di Natale scoort daarmee zijn vijfde doelpunt van het seizoen, terwijl hij in de voorgaande vier seizoenen meer dan twintig keer scoorde.

12.36 uur: NEC-ADO DEN HAAG
Het publiek in Nijmegen veert op als Rens van Eijden raak kopt, maar tevergeefs. Scheidsrechter Danny Makkelie keurt het doelpunt af wegens buitenspel. Kort daarna brengt NEC-doelman Kalle Johnsson redding bij een grote kans voor Ricky van Haaren. De wedstrijd brandt meteen los.

LANDGENOTEN: Josimar Lima heeft bij zijn debuut een 2-0 overwinning geboekt met Al Shaab op Al Nasr. De Nederlandse Kaapverdiaan, die onlangs overkwam van FC Dordrecht, speelde de volledige negentig minuten mee. Door de zege staat Al Shaab niet langer onderaan in de competitie in de Verenigde Arabische Emiraten. Bij Al Nasr speelde Brett Holman, voormalig speler van AZ, NEC en Excelsior, de volledige wedstrijd.

12.30 uur: AFTRAP NEC-ADO DEN HAAG
NEC: Johnsson; Vermijl, Van Eijden, Haitz, Conboy; Stefanik, Rieks, Koolwijk; Hemlein, Higdon, Jantscher.
ADO Den Haag: Zwinkels; Zuiverloon, Wormgoor, Beugelsdijk, Meijers; Holla, Malone, Van Haaren; Alberg, Van Duinen, Gouriye.

Robert Zwinkels staat voor het eerst sinds 10 november 2012 weer aan de aftrap in een Eredivisiewedstrijd. Teruggekeerd van een zware kruisbandblessure vervangt hij de geschorste Gino Coutinho in het doel van ADO Den Haag. De in september al aangetrokken Wilfried Kanon zit voor het eerst in de wedstrijdselectie. De Ivoriaan was tot nu toe niet speelgerechtigd. Bij NEC begint de van Ajax gehuurde Geoffrey Castillion op de bank.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter. Ook bieden wij een overzicht van al het Voetbal op TV.