VI Flashback: 'mislukt' Experiment van Sevilla

Oranje opent het WK vrijdag met een wedstrijd tegen Spanje, waardoor een terugblik op de finale van vier jaar terug in Zuid-Afrika (1-0 nederlaag na verlenging) voor de hand ligt. Voetbal International haalt echter herinneringen op aan een van de vier zeges op de Zuid-Europeanen.

De kans is groot dat het Nederlands elftal tijdens zijn eerste wedstrijd op het WK aantreedt in een 1-5-3-2-opstelling, terwijl dat ruim dertien jaar geleden geen succes was. Al leverde het op 15 november 2000 onder bondscoach Louis van Gaal wél een overwinning op tegen Spanje.

Tijdens de oefenwedstrijd in Sevilla kon Van Gaal, die eerder dat jaar voor het eerst werd aangesteld als Oranje-bondscoach, niet beschikken over de geblesseerde buitenspelers Marc Overmars en Boudewijn Zenden. Hij koos voor een 3-5-2-formatie, waarbij Paul Bosvelt (rechts) en Winston Bogarde (links) de flanken moesten bestrijken. De verdediging voor doelman Edwin van der Sar bestond uit mandekkers Kevin Hofland en Michael Reiziger, terwijl Frank de Boer een vrije rol bekleedde. Phillip Cocu en Edgar Davids vormden het hart van het middenveld, terwijl Arnold Bruggink achter spitsen Jerrel Hasselbaink en Patrick Kluivert opereerde.

Van Bosvelt en Bogarde werd niet verwacht dat ze als veredelde backs zouden fungeren. Maar de aanvallende impulsen van vooral Gaizka Mendieta brachten zoveel onzekerheid in defensief opzicht dat Nederland dicht tegen het eigen doel moest spelen. Het Spaanse overwicht leidde voor rust niet tot een doelpunt, waarna Van Gaal halverwege ingreep. Bogarde kreeg slechts een verdedigende taak, waardoor Oranje in de tweede helft in een 4-4-2-opstelling speelde.

Spanje - waar Carles Puyol en Xavi die avond debuteerden en Iker Casillas het doel verdedigde - was ook na rust de bovenliggende partij, maar de onvermijdelijke 1-0 bleef lang uit. Pas in de 65ste minuut kwam de ploeg van bondscoach José Antonio Camacho op voorsprong door een rake vrije trap van Fernando Hierro. Zes minuten later trok Hasselbaink de stand gelijk. Beide doelpuntenmakers werden in de 78ste minuut na een opstootje van het veld gestuurd.

Uiteindelijk won Nederland de oefenwedstrijd nog, volledig tegen de verhouding in. Aanvoerder Frank de Boer kopte kort voor tijd binnen uit een hoekschop van invaller Clarence Seedorf, waarmee hij zijn jubileumwedstrijd een mooi sluitstuk bezorgde. De verdediger speelde in Estadio Olímpico de Sevilla zijn 85ste interland, waardoor hij alleen recordhouder werd. De huidige trainer van Ajax liet Aron Winter definitief achter zich.

Ondanks de zege op Spanje was het experiment geen succes, want Van Gaal speelde in zijn eerste ambtstermijn nooit meer in een 3-5-2-formatie. Tijdens de eerstvolgende interland, op 28 februari 2001 tegen Turkije, startte Nederland gewoon weer met een 4-3-3-opstelling. Maar ruim dertien jaar later kreeg het experminent tóch een vervolg, aangezien Van Gaal in aanloop naar het WK overstapte naar het vergelijkbare 1-5-3-2. Tegen Ecuador (1-1) en Ghana (1-0 winst) probeerde Oranje het nieuwe systeem uit. En het toernooi in Brazilië wordt vrijdag uitgerekend begonnen met een wedstrijd tegen Spanje, de regerend Europees en wereldkampioen.