VI 18: kampioen Ajax, Janmaat, Van Basten en Gerbrands

Op de cover van Voetbal International prijken deze week drie kersverse kampioenen. Lasse Schöne, trainer Frank de Boer en Daley Blind poseren trots met de schaal. Ajax komt uitgebreid aan bod in de nieuwe editie.

VI 18: kampioen Ajax, Janmaat, Van Basten en Gerbrands

De vierde landstitel op rij van Ajax onder De Boer was meer dan ooit het succes van het collectief, wat ook blijkt uit het spelersrapport. Tevens komen De Boer, Blind en directeur voetbalzaken Marc Overmars uitgebreid aan het woord over het kampioenschap van de Amsterdammers. 'Dit is de knapste titel van de vier', aldus Overmars.

Marco van Basten is na Louis van Gaal en Dick Advocaat de derde ex-bondscoach in tien jaar die hoofdtrainer van AZ wordt. Acht insiders spreken zich daarover uit. 'Of je nou Van Basten, De Mos, Cruijff of Van Gaal heet; als je uit de Ajax-school komt, stel je hoge eisen aan jezelf en aan je spelers', reageert Aad de Mos, die als trainer van Ajax in 1982 de destijds zeventienjarige Van Basten liet debuteren in de Eredivisie.

'Ik zal Feyenoord echt niet zomaar verlaten voor de eerste de beste club, maar ik sta wel open voor een avontuur.'
'Ik zal Feyenoord echt niet zomaar verlaten voor de eerste de beste club, maar ik sta wel open voor een avontuur.'

FC Twente moet vrezen voor degradatie naar Categorie 1 door de licentiecommissie van de KNVB. De modelclub van weleer is een financieel zorgenkind geworden. In VI een uitgebreide reportage over het structueel financieel wanbeleid in Enschede.

Misschien wordt het Napoli, Juventus of een andere club uit de Serie A, de Bundesliga of de Premier League. Daryl Janmaat (foto links) kijkt terug op zijn tweede en laatste seizoen in De Kuip. Hij is niet de enige, een mini-uittocht dreigt. 'Uiteindelijk kiezen spelers toch voor hun eigen toekomst.'

'Ik kan niet werken met spelers die zich niet vol overgave op hun taak storten. De zwakkere negeer ik.'
'Ik kan niet werken met spelers die zich niet vol overgave op hun taak storten. De zwakkere negeer ik.'

Toon Gerbrands verruilt AZ voor PSV. De club uit Eindhoven krijgt een algemeen directeur met een bijna onberispelijke staat van dienst. Bijna iedereen is vol lof over Gerbrands. 'Hij brengt rust. Dat is noodzakelijk als je topsport wilt bedrijven.' Ook technisch manager Marcel Brands komt aan bod in VI. Heeft hij PSV inderdaad zo veel miljoenen bezorgd?

Diego Simeone (foto rechts) heeft als trainer een kampioensploeg op de been gebracht die het evenbeeld is van zijn karakter: hard, vol vuur en soms wat schofterig. Atlético Madrid, koploper in Spanje en verrassend finalist in de Champions League, speelt op leven en dood.

Een officiële bekendmaking laat nog op zich wachten, maar zeker is dat Louis van Gaal een van de topkandidaten is om te worden aangesteld als manager van Manchester United. Gezien het dramatische huidige seizoen lijkt het een uitstekend moment om in te stappen op Old Trafford. De grootste uitdaging voor de nieuwe trainer zal echter worden om te gaan met de nalatenschap van Sir Alex Ferguson.

En uiteraard ook veel aandacht voor de spanning onder in de Eredivisie. Roda JC Kerkrade en NEC strijden op de laatste speeldag nog tegen degradatie. Namens de Nijmegenaren, die aan een punt op bezoek bij Ajax voldoende hebben om zich te handhaven, komen de ervaren clubjongens Dennis Gentenaar en Jeffrey Leiwakabessy aan het woord. In Limburg wordt het vertrouwen in Jon Dahl Tomasson uitgesproken. Roda JC heeft echter een wonder nodig om te ontsnappen.

Voor een overzicht van alle spraakmakende columns en de volledige inhoud van VI 18 klik hier. Het nieuwe nummer direct bestellen zonder verzendkosten te betalen? Dat kan. Bestel voor 17.00 uur nog, dan wordt uw VI dezelfde dag nog verstuurd en heeft u de nieuwe editie de volgende dag al binnen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen