Veelbesproken Younes wijst Ajax de weg tegen FC Twente

Ajax houdt dankzij een 3-0 overwinning op FC Twente de druk op Feyenoord. Uitgerekend Amin Younes wees de Amsterdammers de weg.

Met een indrukwekkende overwinning op AZ had koploper Feyenoord de druk op Ajax zondagmiddag al opgevoerd. Hakim Ziyech begon weer in de basis bij de Amsterdammers, waar ten opzichte van het Europa League-duel met FC Kopenhagen (2-1) ook Joël Veltman en Davinson Sánchez terugkeerden.

Ajax was in de eerste helft de beste partij, maar het tempo van de nummer twee van de Eredivisie was te laag om FC Twente langdurig in verlegenheid te brengen. Bovendien hadden aanvallers van de thuisploeg het vizier niet op scherp bij de spaarzame kansen die gecreëerd werden. Zo stuitte Kasper Dolberg in de vijfde minuut op doelman Nick Marsman en miste Bertrand Traoré vlak voor rust na een voorzet van Younes.

Diezelfde Younes was in de eerste helft een van de mindere Ajacieden. De Duitser dribbelde veel, maar miste op bepalende momenten vaak het overzicht en deed daarmee recht aan de kritiek die hem de laatste weken steeds vaker ten deel valt.

In de tweede helft revancheerde Younes zich op die kritiek. In de 55ste minuut opende hij van dichtbij de score na afleggen van Davy Klaassen. Twaalf minuten later was Younes het brein achter de 2-0 van Dolberg, die na het mooie diepteballetje van de Duitser zowel Marsman als Jeroen van der Lely omspeelde en afrondde.

Kasper Dolberg viert zijn twaalfde competitiedoelpunt van het seizoen. Hij zou ook nog zijn dertiende maken.

FC Twente had op dat moment nog geen enkele keer tussen de palen geschoten en maakte afgezien van een kansje van Enes Ünal vlak voor rust een tandeloze indruk. Ook in het restant van de wedstrijd speelden de Tukkers niets klaar. Ajax deed dat wel en maakte er in de extra tijd 3-0 van via Dolberg, die een mooie actie en dito pass van Ziyech daarmee passend bekroonde.

Door de verdiende overwinning verkleint Ajax (62 punten) het gat tot koploper Feyenoord weer naar vier punten, met nog acht duels voor de boeg en nog twee speelronden tot op 2 april De Klassieker in Amsterdam op het programma staat. De voorsprong op PSV bedraagt vier punten. FC Twente sluit de 26ste speelronde af als nummer zeven van de Eredivisie.