Ajax en FC Twente zijn de jongste teams dit seizoen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Speelronde 26 wordt afgesloten met een confrontatie tussen Ajax en FC Twente in De Arena.

Ajax en FC Twente zijn de jongste teams dit seizoen
Speelronde: 26
Aftrap: zondag 12 maart, 16.45 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

• Ajax liet afgelopen weekeinde tegen FC Groningen (1-1) voor het eerst dit kalenderjaar punten liggen, na zeven achtereenvolgende zeges in de Eredivisie. De Amsterdammers liepen daardoor maar één punt in op Feyenoord, dat verloor van Sparta Rotterdam. FC Twente bezette na 25 speelrondes de zesde plaats, knap na het voorbije rampseizoen.

• Ajax en FC Twente komen elkaar in het kader van de Eredivisie voor de 51ste keer tegen in Amsterdam. De hoofdstedelingen staan op 39 zeges, terwijl FC Twente slechts drie keer triomfeerde. Acht keer leverde het treffen geen winnaar op.

• In al deze ontmoetingen maakte Ajax liefst 153 doelpunten. Alleen tegen Sparta Rotterdam (154 goals) waren de Amsterdammers nóg productiever voor eigen publiek.

• De ontmoeting in Enschede eindigde in een 1-0 zege voor FC Twente. De Tukkers wonnen eenmaal beide duels met Ajax in één seizoen: in 1992/93. De laatste club die de 'dubbel' realiseerde tegen de Amsterdammers was Vitesse in het seizoen 2012/13.

In Enschede rekende FC Twente met 1-0 af met Ajax.
In Enschede rekende FC Twente met 1-0 af met Ajax.

• Ajax en FC Twente zijn de jongste teams in dit Eredivisie-seizoen. De gemiddelde leeftijd van een speler in de basisopstelling van de Amsterdammers bedraagt 23 jaar en 113 dagen, die van een speler van FC Twente 23 jaar en 44 dagen.

• In de eerste 25 Eredivisie-duels onder leiding van Peter Bosz incasseerde Ajax slechts zestien treffers. Alleen Morten Olsen (elf tegengoals) en Stefan Kovács (veertien tegendoelpunten) deden het nog beter in dit opzicht.

• FC Twente bezit na 25 Eredivisie-duels 38 punten, nog maar twee minder dan in het volledige voorbije seizoen. Destijds kregen de Tukkers wel drie punten aftrek wegens financieel wanbeleid.

• Aanvalsleider Enes Ünal van FC Twente heeft nog maar één goal nodig om Colin Kazim-Richards te onttronen als meest trefzekere Turk in één Eredivisie-seizoen. Beiden staan nu op twaalf treffers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.