Jørgensen-show zorgt voor zorgeloze middag Feyenoord

Reacties

Feyenoord heeft zondagmiddag onder aanvoering van absolute uitblinker Nicolai Jørgensen een overtuigende overwinning geboekt op AZ. In De Kuip keek het zeer povere AZ al na twintig minuten tegen een schier onmogelijke opgave aan. Uiteindelijk werd het mede door een hattrick van de Deen liefst 5-2 voor de koploper, die daarmee uitstekende zaken doet in de titelrace.

Jørgensen-show zorgt voor zorgeloze middag Feyenoord

Vooraf had menig Feyenoord-fan zich mogelijk nog zorgen gemaakt over het duel met de Alkmaarders. Trainer Giovanni van Bronckhorst had deze week immers genoeg te puzzelen. Doelman Brad Jones raakte geblesseerd en werd vervangen door Kenneth Vermeer, Terence Kongolo was eveneens door een blessure niet beschikbaar, zijn vervanger was Miquel Nelom. Voorin ontbrak Eljero Elia door fysieke ongemakken, waardoor Jens Toornstra doorschoof naar de frontlinie en er op het middenveld weer plaatsgemaakt werd voor Dirk Kuijt. Jørgensen was wel op tijd hersteld van lichte klachten om te kunnen aantreden en omdat Tonny Vilhena in beroep ging tegen zijn schorsing was ook hij van de partij tegen AZ, dat onder meer aantrad met voormalig Feyenoord-verdediger Ron Vlaar.

Van Basten
Diezelfde Vlaar keek na twaalf minuten al tegen een achterstand. Rick Karsdorp bediende Jørgensen met een afgemeten steekbal, die werd binnengegleden door de Deen. De zestiende competitiegoal van de Feyenoord-spits deed overigens sterk denken aan de goal van het Nederlands elftal tegen West-Duitsland tijdens het EK 1988, waarbij Karsdorp de rol van Jan Wouters vertolkte en Jørgensen voor even Marco van Basten was.

Even terug naar 1988 dankzij Rick Karsdorp en Nicolai Jørgensen.
Even terug naar 1988 dankzij Rick Karsdorp en Nicolai Jørgensen.

Tien minuten na het openingsdoelpunt was het al 2-0. Feyenoord liet AZ alle hoeken van het veld zien en na terugleggen van Jørgensen schoot Toornstra de bal overtuigend achter AZ-goalie Tim Krul. Het was voor Toornstra al zijn tiende competitiegoal, treffers die allemaal in De Kuip werden gemaakt. Voor Jørgensen was het alweer zijn negende assist van de competitie, waardoor hij maar weer eens aantoonde hoe belangrijk hij is voor de Rotterdamse lijstaanvoerder. De goal betekende niet alleen een ogenschijnlijk vroege beslissing, maar ook dat Feyenoord al meer scoorde dan vorig seizoen (met de derde, vierde en vijfde goal meegerekend 66, vorig seizoen 62).

Van AZ, waar trainer John van den Brom opnieuw wat gesleuteld had aan zijn basiself, werd voor rust maar weinig meer vernomen. De Alkmaarders zagen dat Krul Steven Berghuis van de 3-0 afhield en Jørgensen een rebound niet benutte, waardoor de ruststand 2-0 was.

Kuijt
Na rust startte Feyenoord gezapig, maar was daar na een uur ineens de 3-0. Jørgensen voegde ook zijn tiende assist aan zijn totaal toe, waardoor hij alleen topscorer én assistkoning is momenteel in de Eredivisie. Kuijt profiteerde van het klaarleggen van de Deen en schoot raak. Het was voor Kuijt zijn 149ste Eredivisie-goal, waardoor een fraaie mijlpaal lonkt.

Daarna nam de concentratie bij Feyenoord even wat af. Het leidde ertoe dat Derrick Luckassen uit een vrije trap vogelvrij de eretreffer liet aantekenen. Toch was het slotwoord weer aan Jørgensen. Eerst liet hij zien, na een overtreding van Luckassen op hem, dat een penalty benutten tegen Krul prima kan: 4-1. Vervolgens besloot hij zijn showtje met zijn derde goal, waardoor hij bij alle vijf de goals of aangever of maker was. Onder luid applaus mocht de Eredivisie-topscorer (achttien treffers, tien assists) vervolgens naar de kant. De rake stift van Wout Weghorst, die na een slordig moment van Feyenoord de 5-2 maakte, mocht de pret niet meer bederven.

Feyenoord maakte ondanks de personele wijzigingen het vertrouwen van de fans waar tegen AZ.
Feyenoord maakte ondanks de personele wijzigingen het vertrouwen van de fans waar tegen AZ.

Zodoende is Feyenoord al twintig Eredivisie-thuisduels op rij ongeslagen (vier keer gelijk). Belangrijker dan die goede reeks is dat het verschil met achtervolger Ajax in ieder geval voor even is vergroot tot zeven punten. De Amsterdammers treffen om 16.45 uur FC Twente in eigen huis. Nummer drie PSV staat acht punten achter op Feyenoord.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.