'Veel mooier dan Spanje - Duitsland kan nauwelijks'

Reacties

Het duel tussen de oude en de nieuwe wereldkampioen spreekt tot de verbeelding. Maar de confrontatie is ontdaan van de echte glans, door de vermoeidheid bij de Duitsers.

'Veel mooier dan Spanje - Duitsland kan nauwelijks'

'Ik vind het mooi dat we ter afsluiting van het voor ons allen zo grandioze jaar nog een keer zo'n hoogtepunt kunnen beleven', zei Mario Götze, een van de Duitse WK-helden die wél van de partij is in Vigo. 'Met een goede wedstrijd tegen Spanje hebben we een kans het wereldkampioensjaar waardig af te sluiten. Ik kijk ernaar uit.'

Maar Joachim Löw had zich ongetwijfeld iets anders voorgesteld van het duel met de ploeg die als voorbeeld diende voor het huidige Duitse team. 'We wilden een eigen stijl krijgen, en Spanje niet zozeer kopiëren. Maar de invloeden zijn groot geweest', zei de bondscoach aan de vooravond van de ontmoeting met Spanje in Vigo.  

Want het mag dan gaan om een confrontatie tussen de kampioen van Europa en de wereldkampioen, door een waslijst aan blessures en afwezigen is de prestigestrijd verworden tot een slap aftreksel daarvan. Van de Duitse basisformatie in de WK-finale zijn nog twee man over in Vigo: Thomas Müller en Toni Kroos.

'Ik zeg het niet als excuus, maar ik signaleer een flinke dosis vermoeidheid. De ploegen die het verst zijn gekomen op het WK hebben moeite in deze fase van de EK-kwalificatie. Het is dus niet alleen bij ons zo', constateerde Löw, die daarmee indirect ook naar Oranje verwijst.  

In 2010 verloor Duitsland de halve finale op het WK van Spanje.
In 2010 verloor Duitsland de halve finale op het WK van Spanje.

Zijn verwachtingen voor het duel in Vigo heeft hij dan ook naar beneden bijgesteld. 'Verliezen van Spanje zou ik niet als een nederlaag beschouwen die onze kansen voor het EK in 2016 in gevaar brengt. Het resultaat is niet zo belangrijk. Na deze wedstrijd hebben we een flinke break en een lange vakantie, zodat iedereen de batterij kan opladen.'

Voor Vicente Del Bosque liggen de kaarten anders. Waar Duitsland de successen aaneenreeg in Brazilië, daar verdween Spanje via de zijdeur van het wereldpodium. La Roja is bezig zich te herpakken na het desastreus verlopen WK. 'Dit jaar loopt tegen het einde. Vier jaar geleden hebben we geleerd te winnen, nu hebben we geleerd wat het is om te verliezen', aldus de Spaanse bondscoach.

Een goed resultaat tegen Duitsland kan het bewijs zijn dat Spanje weer op de goede weg is en vertrouwen geven voor de toekomst. 'We willen goed spelen en een show geven. We willen ons vertrouwen opkrikken.' Dat de opponent niet op volle sterkte aantreedt, is meegenomen. Want het is toch een prestigestrijd. 'Spanje - Duitsland, een duel van de laatste twee wereldkampioenen. Veel mooier kan nauwelijks', zei doelman Iker Casillas.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.