Vanaken laat Vlap zien wie hij is, KV Mechelen wint bij rentree

Club Brugge is zaterdagavond met een overwinning begonnen aan het nieuwe seizoen. Arnaut Danjama Groeneveld en Ruud Vormer begonnen allebei in de basis, maar het was Hans Vanaken die bij het debuut van trainer Philippe Clément uitgroeide tot man van de wedstrijd.

SK Beveren
SK Beveren
1 - 3
Club Brugge
Club Brugge

Als Michel Vlap een dag voor de eerste competitiewedstrijd van Anderlecht (zondag, 14.30 uur tegen KV Oostende) de tv heeft aangezet, zal de van SC Heerenveen overgekomen middenvelder nu toch wel weten wie Vanaken is. De nieuwe nummer 10 van Paars-Wit kreeg bij zijn presentatie de lachers op zijn hand door te stellen dat hij de Belgisch international niet kende. Dat terwijl de spelmaker toch al twee interlands voor België speelde en begint dit jaar nog de Gouden Schoen won.

Tegen Waasland-Beveren toonde Vanaken andermaal zijn kwaliteiten. In de extra tijd van de eerste helft trok de 26-jarige middenvelder de stand gelijk een strafschop, die na tussenkomst van de VAR was toegekend. Meteen na rust zorgde de nieuwe spits David Okereke voor de 1-2 nadat een schot van Vanaken een rebound had opgeleverd. Twintig minuten voor tijd nam de 1 meter 94 lange Belg zelf de laatste spanning weg door raak te koppen uit een corner van Vormer (foto).

Zulte Waregem
0 - 2
Mechelen
Mechelen

KV Mechelen vierde tegelijkertijd een succesvolle rentree op het hoogste niveau door op bezoek bij SV Zulte Waregem met 2-0 te winnen. Nikola Storm zorgde na twintig minuten voor de eerste treffer voor Malinwa, Gustav Engvall breidde de voorsprong tien minuten na rust uit. Die kwam mede dankzij een gemiste penalty van Cyle Larin en een prima optreden van de nieuwe keeper Yannick Thoelen (de vervanger van de Nederlander Michael Verrips) niet meer in gevaar.

Zo kende Mechelen een prima competitiestart, nadat het nog hard onderuit was gegaan in de strijd om de Super Cup tegen RC Genk (3-0) en er door de straf wegens het matchfixingschandaal het nodige te doen was over de promovendus. Verrips trok daarom al zijn conclusies, maar de twee andere Nederlanders Arjan Swinkels en Lucas Bijker bleven en stonden zaterdag in de basis tegen Zulte Waregem. De fans van die club verwezen op ludieke wijze naar Operatie Propere Handen.