Van Persie: 'We moeten nu positief blijven'

Oranje-aanvoerder Robin van Persie wil niet direct blijven hangen in negativisme bij het Nederlands elftal. Volgens de spits van Manchester United was de nederlaag in het oefenduel in en met Italië vervelend, maar moet het vizier nu gericht worden op Tsjechië. In Praag zijn de Tsjechen dinsdag de gastheren bij de eerste EK-kwalificatiewedstrijd richting het toernooi van 2016 in Frankrijk.

'Na de eerste zeven minuten stonden we al met 2-0 achter en werd het een heel moeilijke wedstrijd. Heel jammer. Met tien man was het heel lastig tegen Italië', zo omschreef Van Persie in gesprek met de NOS de openingsfase, waarin Oranje al na drie minuten tegen een 1-0 achterstand aan keek. De rode kaart voor Bruno Martins Indi zorgde vervolgens voor een zo goed als kansloze missie voor Oranje.

'In de tweede helft stonden we tactisch wel beter. Ik kreeg ook nog een kansje, als die erin gegaan was… Dan was het misschien nog leuk geworden', vervolgde de Oranje-captain. 'In de tweede helft moesten zij tegen tien man het spel gaan maken. En dat kunnen ze niet. Wij moesten de schade beperkt houden en hopen op onze spaarzame kansjes. Helaas hebben we niet meer gescoord.'

Van Persie: 'We moeten positief blijven. Ik heb liever dat we tegen Italië verliezen, dan tegen Tsjechië. Hier moeten we lering uit trekken. Volgens mij is het nog nooit gebeurd dat ik twee keer achter elkaar heb verloren met Oranje, dus laten we dat zo maar houden', waarmee Van Persie onder meer voorbij ging aan het dramatische EK van 2012, waar Oranje drie keer op rij verloor in de groepsfase.

De spits kijkt met vertrouwen richting dinsdag, maar beseft dat Oranje zeker na de nederlaag in Bari goed voor de dag zal moeten komen. 'Ik heb Tsjechië nog niet zien spelen, maar elke wedstrijd kan lastig zijn. Ook tegen Tsjechië.'