Van Marwijk moet onrustige Bundesliga-dino HSV kalmeren

Het nog altijd onverminderd ambitieuze Hamburger SV hoopt met de aanstelling van Bert van Marwijk (61) de gloriejaren van weleer te doen herleven. De man die het Nederlands elftal op het WK 2010 naar de finale leidde, moet in Hamburg de rust doen terugkeren.

Van Marwijk moet onrustige Bundesliga-dino HSV kalmeren

Van Marwijk streed met twee gerenommeerde Duitse trainers om de verhitte trainersstoel van HSV. Investeerder Klaus-Michael Kühne, die eerder al de terugkeer van Rafael van der Vaart financierde, riep vrijdag nog om de komst van de vorig jaar bij VfL Wolfsburg vertrokken Felix Magath. Technisch directeur Oliver Kreuzer negeerde de roep om Quälix. Magath zorgde met zijn eigengereide werkwijze regelmatig voor onrust bij zijn werkgevers.

Aanvoerder Rafael van der Vaart kon HSV tot zijn frustratie niet langs Werder Bremen leiden. Hier krijgt de Oranje-international geel van scheidsrechter Wolfgang Stark.
Aanvoerder Rafael van der Vaart kon HSV tot zijn frustratie niet langs Werder Bremen leiden. Hier krijgt de Oranje-international geel van scheidsrechter Wolfgang Stark.

Ook Thomas Schaaf was in beeld bij HSV. Volgens Duitse media zou Schaaf hebben bedankt. Opmerkelijk genoeg stond de 52-jarige Duitser liefst veertien jaar aan het roer bij Werder Bremen, de aartsrivaal van HSV.

En juist dat Werder drukte Die Rothosen afgelopen zaterdag verder in de problemen. In de altijd al beladen Nordderby was HSV zaterdagmiddag opnieuw niet in staat punten te pakken: 0-2. Het was alweer de vierde nederlaag van het nieuwe seizoen, waarin alleen het uitduel met Schalke 04 (3-3) en de thuiswedstrijd tegen het gepromoveerde Eintracht Braunschweig (4-0) punten opleverden.

Met Van Marwijk kiest HSV voor de vierde keer in de historie voor een Nederlandse trainer. Huub Stevens was op 2 februari 2007 als opvolger van Thomas Doll de eerste. Anderhalf jaar later vertrok Stevens naar PSV, waarna Martin Jol het succes van Stevens een vervolg moest geven. Onder de Limburger werd HSV in 2007/08 vierde met 54 punten, een jaar later leidde Jol de club naar een vijfde plaats met liefst 61 punten.

Ricardo Moniz was in 2010 nog twee maanden interim-trainer, maar HSV zal met de aanstelling van Van Marwijk vooral terugdenken aan de sterke periode onder Stevens en Jol. Onder leiding van de twee Nederlanders deed de Europa Cup I-winnaar van 1983 en de Bundesliga-kampioen van 1979, 1982 en 1983 voor het eerst sinds jaren weer serieus mee in de (sub)top van het Duitse voetbal.

Met Nigel de Jong (en Van der Vaart) op het middenveld en Martin Jol op de bank kende HSV in 2008/09 een uitstekend seizoen. Met 61 punten eindigde het op de vijfde plaats.
Met Nigel de Jong (en Van der Vaart) op het middenveld en Martin Jol op de bank kende HSV in 2008/09 een uitstekend seizoen. Met 61 punten eindigde het op de vijfde plaats.

Sinds Jol de deur in de zomer van 2009 achter zich dichttrok voor een klus bij Ajax volgden de trainers elkaar in rap tempo op bij HSV. De onlangs ontslagen Thorsten Fink was met een dienstverband van bijna twee jaar veruit de langstzittende oefenmeester. Bruno Labbadia (2009-10), Armin Veh (2010-11) en Michael Oenning (2011) hielden het allen nog geen jaar vol.

Met Van Marwijk aan het roer moet de rust in Hamburg definitief terugkeren. De voormalige trainer van Fortuna Sittard, Feyenoord en Borussia Dortmund bewees in zijn vierjarig bewind als bondscoach van Oranje andermaal een rechtlijnig beleid met weinig wisselingen na te streven. Het leverde hem in 2010 bijna de wereldtitel op, terwijl hij Feyenoord in 2002 met een vergelijkbare werkwijze naar de UEFA Cup leidde.

Van Marwijk beseft terdege dat het een hels karwei wordt om ook met HSV dergelijke grote successen te boeken. Der Dinosaurier - HSV degradeerde als enige club nog ooit uit de in 1963 opgerichte hoogste Duitse afdeling – heeft niet de financiële middelen om zich te meten met andere Duitse grootmachten als Bayern München, Borussia Dortmund en Schalke 04.

Waar het onder Jol nog 35 miljoen euro uitgaf aan transfers, kwamen deze zomer voor het schamele bedrag van drie miljoen euro alleen Lasse Sobiech, Jacques Zoua en Johan Djourou naar Hamburg. En dat terwijl HSV met Heung-Min Son (voor tien miljoen euro naar Bayer Leverkusen) wel een van zijn beste spelers zag vertrekken.

'Dit is een geweldige club met een enorme traditie', stelde Van Marwijk zaterdag in gesprek met de NOS. 'HSV is een grote club met een prachtig stadion, maar presteert op dit moment gewoon ver onder de maat. Aan de ene kant wordt het dus een grote uitdaging, maar aan de andere kant ook héél lastig.' (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen