Nord-Derby tussen HSV en Werder in het teken van chaos

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de zesde speelronde is dat het duel tussen Hamburger SV en Werder Bremen van zaterdagmiddag (15.30 uur).

Nord-Derby tussen HSV en Werder in het teken van chaos

Hamburger SV

Klassering: 15de plaats (vier punten uit vijf duels)
Vorm: G-V-V-W-V

Onder leiding van interim-coach Rodolfo Cardoso hoopt Hamburger SV voor de ommekeer te zorgen. Voor de tweede keer in twee jaar tijd doen Die Rothosen een beroep op hun beloftencoach, nadat Thorsten Fink afgelopen maandag werd ontslagen. Onder de oud-middenvelder verloor HSV drie van zijn vijf competitieduels. Bovendien had het met vijftien tegentreffers (waaronder zes tegen Borussia Dortmund, 6-2) de meest gepasseerde defensie van de Bundesliga. Bij gebrek aan een waardige spits is HSV alleen bij standaardsituaties, via onder anderen Rafael van der Vaart, in staat gevaar te stichten.

Fink kreeg vooral het verwijt week-in-week-uit voor een andere speelwijze te kiezen. Of Cardoso wél voor een logische formatie gaat opteren, valt te bezien. In september 2011 was hij de tijdelijke vervanger van de ontslagen Michael Oenning. Destijds baarde Cardoso opzien door onder anderen de afgeschreven Romeo Castelen (na bijna twee jaar afwezigheid) terug te halen bij de wedstrijdselectie.

Uitgelicht
De verwachting is dat Fink niet als enige bij HSV het veld moet ruimen. Klaus-Michael Kühne, een van de machtige investeerders van de club, maakt zich al tijden sterk voor de benoeming van een zwaargewicht als technisch directeur. In zijn ogen zou Felix Magath de meest geschikte kandidaat zijn. De huidige td, Oliver Kreuzer, wordt door Kühne onbekwaam geacht. Recent noemde hij Kreuzer al minderwaardig een Drittligamanager (tot deze zomer was hij technisch directeur van Karlsruher SC) genoemd. Magath bekleedde in het recente verleden bij VfL Wolfsburg en Schalke 04 de dubbelfunctie trainer/technisch directeur. Via onder meer Bild sijpelde door dat Kühne voor Magath bereid is een transferbudget van 25 miljoen euro vrij te maken.

Werder Bremen

Klassering: 14de plaats (zes punten uit vijf duels)
Vorm: W-W-V-V-V

Het nieuwe tijdperk bij Werder Bremen, na het afscheid van trainersicoon Thomas Schaaf, heeft nog niet geleid tot betere prestaties. De viervoudige kampioen verloor zijn laatste drie competitieduels. Daarmee is de goede seizoenstart (zes punten uit de eerste twee wedstrijden) volledig weggevallen. De nieuwe coach Robin Dutt - het voorbije seizoen werkzaam bij de Duitse bond als technisch directeur - maakt zich vooral zorgen over zijn aanval.

Nils Petersen en Franco Di Santo kwamen nog niet tot scoren. Di Santo is vanwege zijn rode kaart van vorige week zaterdag tegen Eintracht Frankfurt (0-3) voor drie duels geschorst. Eljero Elia maakte in die wedstrijd voor het eerst dit seizoen de negentig minuten vol. Tijdens de voorgaande vier competitieduels werd de vleugelspits twee keer voortijdig gewisseld; de andere twee wedstrijden was hij invaller.

Uitgelicht
Thorsten Fink kreeg bij HSV het verwijt te veel te goochelen met zijn opstelling en speelwijze. Ook bij Werder Bremen worden vraagtekens geplaatst bij het beleid van coach Dutt. De eerste vijf competitieronden trad het telkens aan in een andere formatie; ook de tactiek werd bij iedere volgende wedstrijd licht aangepast. In Bremen is al de suggestie opgeworpen dat niet alle spelers aan de eisen van de aanvallend denkende trainer kunnen voldoen. Het duel met Eintracht Frankfurt had Werder Bremen slechts 32 procent balbezit, won maar 41 procent van de Zweikämpfe en ongeveer drie keer zo weinig goede passes als de tegenstander.

Onderlinge historie

Het Duitse voetbalblad Kicker heeft de huidige Nord-Derby omgedoopt tot Das Trauerspiel. In het seizoen 2008/09 stonden Hamburger SV en Werder Bremen nog tegenover elkaar tijdens de halve finale om de UEFA Cup. Nu betreft het een strijd tussen de nummer 14 en 15 van de Bundesliga. Het is de derde keer (na de jaargangen 1970/71 en 1972/73) dat beide clubs zó laag geklasseerd staan. HSV en Werder spelen vandaag voor de 99ste keer in competitieverband tegen elkaar, een record. Als enige club miste HSV geen enkel seizoen in de Bundesliga. Werder ontbrak alleen in de jaargang 1980/81.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
19/02/2011 Hamburger SV - Werder Bremen 4-0 Bundesliga
10/09/2011 Werder Bremen - Hamburger SV 2-0 Bundesliga
18/02/2012 Hamburger SV - Werder Bremen 1-3 Bundesliga
01/09/2012 Werder Bremen - Hamburger SV 2-0 Bundesliga
27/01/2013 Hamburger SV - Werder Bremen 3-2 Bundesliga

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen