HSV verliest de Nord-Derby, Dortmund lijdt puntenverlies

Hamburger SV is de eerste wedstrijd na het ontslag van trainer Thorsten Fink in eigen huis onderuit gegaan tegen Werder Bremen, dat de Nord-Derby besliste via Nils Petersen. Borussia Dortmund liep puntenverlies op bij 1. FC Nürnberg, terwijl Robbie Kruse een hoofdrol vertolkte bij Bayer Leverkusen.

Hamburger SV - Werder Bremen 0-2
Hamburger SV en Werder Bremen kennen beide tot nu toe een moeizaam seizoen. HSV, dat het thuisvoordeel genoot, stond bij aanvang van het duel vijftiende, terwijl Werder slechts een plaats hoger stond. Aanvoerder Rafael van der Vaart begon opnieuw in de basis bij de thuisclub, terwijl Eljero Elia bij de bezoekers startte als rechtsbuiten. Beiden speelden de volledige wedstrijd.

Na ruim een half uur zette Elia de aanval op waaruit zijn club de leiding kon nemen. Met een subtiel hakje stuurde hij Clemens Fritz weg, die met een uitstekende voorzet Nils Petersen in staat stelde de openingstreffer in te tikken (op onderstaande foto juichend).

HSV dacht daarna aanspraak te maken op een penalty, toen Milan Badelj in het strafschopgebied onderuit ging, maar daar wilde scheidsrechter Wolfgang Stark niet aan. In de tweede helft richtte de thuisploeg zich op, wat na 57 minuten een grote kans opleverde voor Maximilian Beister die van dichtbij naast schoot. Na een scherpe counter had Petersen twintig minuten voor tijd de wedstrijd kunnen beslissen, maar hij kreeg de bal niet langs HSV-doelman René Adler. In de extra tijd maakte hij alsnog zijn tweede van de middag.

Door de nederlaag houdt de crisis bij HSV aan. De slechte competitiestart kostte toenmalig hoofdtrainer Thorsten Fink deze week al de kop. Tegen Werder Bremen zat Radolfo Cardoso in de dug-out van HSV. De Argentijn was de eerste niet-Europeaanse coach bij een club in de Bundesliga. Bert van Marwijk is een van de kandidaten om hem op te volgen.

1. FC Nürnberg - Borussia Dortmund 1-1
Borussia Dortmund ging afgelopen woensdag in de Champions League met 2-1 onderuit bij Napoli en drie dagen later had de ploeg van trainer Jürgen Klopp het ook lastig op bezoek bij 1. FC Nürnberg. Mike Frantz was na ruim een kwartier dicht bij de voorsprong voor de thuisclub, maar op aangeven van Makoto Hasebe kopte hij op de lat. Acht minuten voor rust was het wél raak, maar aan de andere kant. Marcel Schmelzer schoot een vrije trap feilloos binnen.

Ook Marco Reus kon de eerste averij van het seizoen niet voorkomen.

Na vijf minuten in de tweede helft kwam Nürnberg op gelijke hoogte via Per Nilsson, die van dichtbij scoorde na een vrije trap van Emanuel Pogatetz. De verliezend Champions League-finalist van vorig seizoen ging daarna op jacht naar de winnende treffer, maar Nürnberg hield uitstekend stand en Dortmund liep daardoor zijn eerste puntenverlies op dit seizoen.

FSV Mainz 05 - Bayer Leverkusen 1-4
De afgelopen transferperiode van Fortuna Düsseldorf overgenomen Robbie Kruse mocht voor het eerst in de basis starten bij Bayer Leverkusen en de 24-jarige aanvaller uit Australië beschaamde het vertrouwen van trainer Sami Hyypiä niet. Integendeel, halverwege had hij het uitduel met FSV Mainz 05 al hoogstpersoonlijk in het voordeel van de bezoekers beslist.

Feest bij Leverkusen.

In de negentiende minuut schoot hij na slordig balverlies van Mainz beheerst 0-1 binnen op aangeven van Sidney Sam. In de 38ste minuut was Kruse de aangever bij de tweede treffer van Leverkusen, die op naam kwam van Lars Bender. Op slag van rust maakte de 25-voudige international zijn tweede doelpunt van de middag, waarmee hij de wedstrijd in het slot gooide.

Na rust werd er nog twee keer gescoord in de Coface Arena. Stefan Kiessling (Leverkusen) en Yunus Malli (Mainz) bepaalden de eindstand op 1-4. Door de zege heeft Leverkusen nu vijftien punten uit zes wedstrijden, waarmee het tweede staat in de Bundesliga.

Hannover 96 - FC Augsburg 2-1
Na een doelpuntloze eerste helft kwam FC Augsburg in de 51ste minuut op voorsprong dankzij een benutte strafschop van Paul Verhaegh, die mocht aanleggen vanaf elf meter na een handsbal van Salif Sané. Maar de voorsprong hield niet lang stand, want na een uur zorgde Artur Sobiech voor de gelijkmaker. De thuisclub hield uiteindelijk drie punten over aan de wedstrijd, aangezien in de slotfase Matthias Ostrzolek hands maakte en Szabolcs Huszti de penalty binnen schoot.

Aan de kant van Hannover speelde voormalig PSV'er Marcelo de hele wedstrijd, net als Sébastien Pocognoli (ex-AZ). Bij de bezoekers was er ook een basisplaats voor Ragnar Klavan (ex-Heracles Almelo en AZ).