Van Marwijk met HSV in crisis, winst Schalke en Leverkusen

Hoewel Bert van Marwijk deze week zijn spelers nog uitdrukkelijk waarschuwde, is het cruciale bezoek van Hamburger SV aan Hoffenheim in een debacle geëindigd. De debuterende Ouasim Bouy, Ola John en Rafael van der Vaart konden een nederlaag niet voorkomen. Bayer Leverkusen en Schalke 04 wonnen, zij het dat die zeges allebei pas laat tot stand kwamen.

1899 Hoffenheim - Hamburger SV 3-0
Vanwege de dreigende zeventiende plaats voor aanvang van het duel met Hoffenheim stak Van Marwijk de problemen van HSV deze week niet onder stoelen of banken. Onomwonden stelde hij dat degradatie vermeden moet worden en dat de spelers nergens anders aan hoeven te denken. Zaterdag liet hij Bouy debuteren en kregen ook John en Van der Vaart een basisplek.

Zij keken al na vier minuten tegen een achterstand aan door een goal van Roberto Firmino. Op slag van rust verergerde Niklas Süle met de 2-0 de malaise bij Die Rothosen. Na een uur spelen was het duel beslist: Andreas Beck tekende voor de 3-0 en schoot de laatste hoop van de voormalige Oranje-bondscoach aan diggelen.

Rafael van der Vaart denkt er het zijne van. Zijn HSV is terug te vinden op de degradatieplaatsen in de Bundesliga.

Hoewel HSV nog zestiende is na de nederlaag, kan Van Marwijk zondag een plaats zakken als 1. FC Nürnberg bij Hertha BSC wint. Het gat is nu nog twee punten. Hoffenheim heeft de broodnodige aansluiting met de middenmoot en verschaft zich weer wat lucht in de strijd tegen degradatie. Bouy en John werden beiden gewisseld in de tweede helft.

De recente statistieken zijn niet hoopgevend voor HSV. De ploeg verloor voor de vijfde keer op rij en wacht al zes competitieduels op een overwinning. Toch zal er gewonnen moeten gaan worden om degradatie te voorkomen.

Schalke 04 - VfL Wolfsburg 2-1

Kevin-Prince Boateng viert zijn treffer met de fans van Schalke 04.

Met Klaas-Jan Huntelaar opnieuw in de punt van de aanval heeft Schalke 04 tegen tien man van Wolfsburg pas laat een overwinning afgedwongen. De thuisploeg kwam voor rust na negen minuten op voorsprong. Kevin-Prince Boateng kopte de bal tegen Felipe Santana aan, die tot zijn blijdschap de bal het doel in zag hobbelen.

Kort na rust kreeg Daniel Caligiuri vanwege wangedrag een rode kaart, waardoor de winst van Schalke in veilige haven leek. Leek, want na ruim een uur spelen zette Maximilian Arnold de ploegen weer op gelijke hoogte. Op dat moment stond invaller Bas Dost net enkele minuten in het veld. Uiteindelijk werd Boateng de gevierde man door pas in de 81ste minuut de winnende goal te maken.

Door de winst vergroot Schalke niet alleen de afstand tot Wolfsburg met vier punten, maar wipt de ploeg van trainer Jens Keller ook (in ieder geval voor even) over Borussia Mönchengladbach heen. Die vierde plek moeten Huntelaar & co mogelijk later vandaag alweer afstaan. Wolfsburg blijft weliswaar zesde, maar laat dure punten liggen.

Bayer Leverkusen - VfB Stuttgart 2-1
Leverkusen is in Duitsland de naaste rivaal van koploper Bayern München, dat ongehinderd op de titel lijkt af te stevenen. Door de winnende goal van Eren Derdiyok, een kopbal, die pas viel na 84 minuten, heeft Leverkusen het gat tot het ongenaakbare Bayern verkleind tot tien punten.

Halverwege het eerste bedrijf had Stefan Kiessling immers de openingstreffer van Moritz Leitner al weggewerkt. Stuttgart blijft ondanks de nederlaag middenmoter.

FC Augsburg – Werder Bremen 3-1
Eljero Elia heeft bij Werder een nederlaag op bezoek bij Augsburg-aanvoerder Paul Verhaegh niet kunnen voorkomen. Beiden stonden aan de aftrap en zagen Werder door een eigen goal van Jan-Ingwer Callsen-Bracker, die de bal in eigen doel kopte, al na drie minuten op voorsprong komen. Augsburg werkte die achterstand evenwel gestaag weg. Tobias Werner zorgde voor de gelijkmaker en na rust klaarden Halil Altintop en André Hahn de klus. Augsburg werd daarbij geholpen door de tweede gele kaart van Santiago García op slag van rust. Door de zege nadert Augsburg de subtop en is Werder middenmoter.