Van Marwijk: 'Iets te opportunistisch doel mag best'

Reacties

Bert van Marwijk heeft ondanks de vijftiende plaats in de Eredivisie en de vroegtijdige exit in het KNVB-bekertoernooi tegen Go Ahead Eagles (2-0) vertrouwen in het huidige Feyenoord, al moeten de verwachtingen wel reëel blijven.

Van Marwijk: 'Iets te opportunistisch doel mag best'

'Ik denk wel dat dit Feyenoord mee kan doen om de bovenste plaatsen', stelt Van Marwijk in gesprek met Voetbal International het nodige vertrouwen in de huidige selectie en technische staf van de Rotterdammers.

'Ze hebben met de komst van Karim El Ahmadi en Jens Toornstra veel middenvelders in de selectie en misschien zijn ze nog wel op zoek naar de juiste samenstelling. Maar er is voldoende kwaliteit aanwezig om een rol van betekenis te spelen, al is de titel een lastig verhaal. Op dit moment is het vooral belangrijk dat de ploeg stabiel wordt en dan komen de resultaten vanzelf.'

'Als club vind ik ook dat je reële doelen moet stellen, waarbij iets te opportunistisch best mag. Maar ook niet te gek', vervolgt de voormalige coach van onder meer Borussia Dortmund en Hamburger SV. 'En dat is nu ook niet het geval. Volgens mij heeft Feyenoord niet uitgesproken dat ze kampioen móéten worden, al is dat voor de fans wel moeilijk om te accepteren. Dat is altijd zo bij een topclub. Wat er ook gebeurt: het verwachtingspatroon is altijd hoog.'

Ronaldo en Romario
Van Marwijk, in het verleden tijdens twee verschillende periodes zelf de eindverantwoordelijke in Rotterdam-Zuid, heeft begrip voor beide partijen. 'Ik begrijp dat de club in een lastige situatie zit, maar kan me ook goed inleven in de fans. Die hopen op een gelijkwaardige vervanger van Graziano Pellè. Maar dat is gewoon heel erg moeilijk. Wij moeten als Nederland ook niet denken dat wij even een nieuwe Wilfried Bony of Pellè kunnen halen', doceert hij.

PSV strikte in 1995 de toen nog achttienjarige centrumspits Ronaldo. De Braziliaan speelde één seizoen in Eindhoven, waarin hij topscorer werd met dertig treffers. Ronaldo speelde daarna voor Barcelona, Internazionale, Real Madrid en AC Milan.
PSV strikte in 1995 de toen nog achttienjarige centrumspits Ronaldo. De Braziliaan speelde één seizoen in Eindhoven, waarin hij topscorer werd met dertig treffers. Ronaldo speelde daarna voor Barcelona, Internazionale, Real Madrid en AC Milan.

'Neem Bas Dost. Een geschikte spits in om Pellè te vervangen, maar ik ken ook de salarissen in de Bundesliga. Die liggen vele malen hoger', vervolgt de 62-jarige oefenmeester. 'Aan dat prijskaartje kunnen Nederlandse clubs gewoon niet voldoen. Dit blijft gewoon een moeilijk thema, zeker gezien de enorme druk van de achterban.'

'Nederlandse club kunnen geen spitsen halen van 25 miljoen euro, laat staan een van vijftien of tien miljoen euro. Dat is een utopie', stelt Van Marwijk. 'Niet alleen financieel gezien, die spelers kiezen gewoon niet voor de Eredivisie. Daarom moet het scoutingsapparaat nog belangrijker gemaakt worden.'

'De Ronaldo’s en Romario’s zijn nog steeds te scouten, al is dat wel heel erg moeilijk geworden. Engelse clubs hebben soms wel zestig contractspelers, alleen al om te voorkomen dat de concurrent die speler haalt. Zeker twintig van die zestig spelers hadden beter kunnen beginnen in de Eredivisie. Dat is doodzonde', besluit de voormalige bondscoach van het Nederlands elftal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.