Feyenoord zakt door het ijs in bekerduel met Go Ahead

Het bekerbezoek aan Go Ahead Eagles heeft aangetoond dat het lek bij Feyenoord nog allerminst boven is. Het sterke optreden in de verloren Klassieker tegen Ajax had zondag ondanks de nederlaag nog tot gematigd optimisme geleid, maar in Deventer zakte de ploeg van trainer Fred Rutten ongenadig hard door het ijs: er werd met 2-0 verloren.

Drie jaar geleden voltrok zich in het eerste seizoen onder het bewind van Ronald Koeman vrijwel exact hetzelfde scenario. Feyenoord had in De Arena indruk gemaakt door Ajax de gehele wedstrijd fel onder druk te zetten. Ook toen lieten de Rotterdammers na te winnen (1-1). En ook toen was enkele dagen later Go Ahead Eagles te sterk in het bekertoernooi (2-1).

Net als destijds oogde Feyenoord ook nu weer lamgeslagen. De energie die zondag in De Kuip van het elftal afspatte was ver te zoeken. Nadat Go Ahead al in de tweede minuut dankzij een schot van Jules Reimerink (foto), dat van richting werd veranderd door Sven van Beek, aan de leiding was gekomen bracht Feyenoord het elftal van trainer Foeke Booy geen moment aan het wankelen.

De vroege tegengoal kwam Feyenoord niet meer te boven.

En dat terwijl de Stadionclub, net als in De Klassieker, grossierde in balbezit. De beste kansen waren desondanks voor Go Ahead. Fernando Lewis liet voor rust tot twee keer toe een levensgrote kansen onbenut uit een voorzet van Teije ten Den. Een kwartier voor tijd moest doelman Kenneth Vermeer alsnog voor de tweede keer capituleren bij een vrije trap van Jop van der Linden.

Rutten had met Elvis Manu, Mitchell te Vrede en Bilal Basaçikoglu toen al drie verse aanvallers ingebracht, maar ook zij dwongen nauwelijks wat af. Het betekent dat Feyenoord de vierde opeenvolgende nederlaag leed, een evenaring van het vorig seizoen gevestigde negatieve clubrecord. Destijds waren PEC Zwolle, FC Twente, Ajax en Kuban Krasnodar te sterk, nu struikelde de vice-kampioen al over Willem II, Sevilla en Ajax alvorens Go Ahead te sterk bleek. Zaterdagavond reist Feyenoord opnieuw af naar Deventer, dit keer voor een competitieduel.