Van het Oranje dat schitterde op het WK is weinig meer over

Reacties

Door het wegvallen van Ron Vlaar is het aantal spelers in de selectie van bondscoach Danny Blind dat er twee jaar geleden op het WK 2014 nog bij was, weer verder uitgedund. Het toont aan dat het verloop bij Oranje door diverse omstandigheden erg groot is.

Van het Oranje dat schitterde op het WK is weinig meer over

Vlaar was twee jaar geleden tijdens de onverwachts mooie zomer in Brazilië een van de sterkhouders van het Nederlands elftal dat onder leiding van Louis van Gaal de bronzen plak veroverde. Sindsdien speelde de 31-jarige verdediger door aanhoudend blessureleed alleen nog mee in het oefenduel met Mexico van november 2014, toen hij geblesseerd uitviel. Ook het kwalificatieduel van dinsdag met Zweden gaat aan hem voorbij door kuitklachten.

De absentie van Vlaar staat zeker niet op zichzelf. Arjen Robben, de grote voortrekker op het WK, speelde onder Guus Hiddink en Blind door aanhoudend blessureleed nog maar zes interlands. Zijn laatste optreden dateert alweer van november 2015, toen de 88-voudig international in en tegen Wales (2-3) met twee goals eens te meer duidelijk maakte hoezeer Oranje hem mist als hij er níét bij is. De 32-jarige aanvaller van Bayern München ontbreekt ook nu weer door een spierkwetsuur.

Afgeserveerd
Door blessures zijn ook Stefan de Vrij en Tim Krul momenteel niet van de partij. Dirk Kuijt zette zijn rol als gelegenheidsback op het WK een punt achter zijn loopbaan als international. Zijn generatiegenoten Robin van Persie (33), Klaas-Jan Huntelaar (33) en Nigel de Jong (31) moeten vrezen dat ze hun laatste interland ook al hebben gespeeld. Huntelaar en Van Persie werden in oktober afgeserveerd na het mislopen van het EK-ticket tegen Tsjechië, De Jong al een half jaar eerder.

Het Nederlands elftal dat op 9 juli 2014 na penalty's verloor van Argentinië in de halve finale van het WK. Staand (vanaf links): Daley Blind, Dirk Kuijt, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Ron Vlaar en Jasper Cillessen. Gehurkt: Nigel de Jong, Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Georginio Wijnaldum.
Het Nederlands elftal dat op 9 juli 2014 na penalty's verloor van Argentinië in de halve finale van het WK. Staand (vanaf links): Daley Blind, Dirk Kuijt, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Ron Vlaar en Jasper Cillessen. Gehurkt: Nigel de Jong, Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Georginio Wijnaldum.

Opvallend genoeg zijn veel van de spelers die in Brazilië onder de vleugels van Van Gaal hun doorbraak beleefden er ook niet meer bij. Voor het niet selecteren van Bruno Martins Indi is wegens diens rode kaart tegen IJsland een aanwijsbare oorzaak, maar ook Terence Kongolo, Jordy Clasie en Leroy Fer hoefden richting het duel met Zweden niet op een uitnodiging te rekenen. Hetzelfde geldt voor Memphis Depay en Jonathan de Guzman, door een gebrek aan speeltijd.

Tel daarbij op dat ook de meer ervaren Paul Verhaegh, Michel Vorm en Jeremain Lens al tijden niet meer bij Oranje zaten, en er blijft een handvol groepje WK-gangers over dat nog van de partij is bij de start van de nieuwe WK-cyclus. Van hen begonnen alleen Daley Blind, Wesley Sneijder, Joël Veltman en Georginio Wijnaldum tegen Griekenland in de basis. Doelman Jasper Cillessen en Daryl Janmaat keken vanaf de bank toe hoe de generale repetitie voor Zweden teleurstellend verliep (1-2).

Debutanten
Het grote verloop in de Oranje-selectie blijkt ook wel uit het aantal spelers dat sinds september vorig jaar debuteerde onder Blind. PSV-middenvelder Jorrit Hendrix was donderdag de tiende nieuweling in het Nederlands elftal in een jaar tijd. Hiddink hield het als opvolger van Van Gaal juist nog bij de bestaande groep internationals. In zijn tweede termijn gunde de in de zomer van 2015 ontslagen Varssevelder alleen Bas Dost en Davy Pröpper hun Oranje-debuut.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.