Van Gaals United veegt vloer aan met City

Na vier derbynederlagen op rij heeft Manchester United eindelijk weer gewonnen van vijand Manchester City. En hoe! Het team van Louis van Gaal was na een moeilijke openingsfase op Old Trafford veel te sterk voor de regerend kampioen, die met een 4-2 nederlaag nog goed wegkwam.

Dat United over City heen zou walsen, viel in het begin van het duel niet te verwachten. Jesús Navas had al in de zesde minuut de score kunnen openen, maar schoot op de benen van doelman David de Gea. De sluitpost van de thuisploeg was twee minuten later echter kansloos op een inzet van dichtbij van Sergio Agüero, die daarmee een prachtige zaalvoetbalaanval van City bekroonde: 0-1.

Nadien bleek hoezeer United de afgelopen weken is gegroeid. De formatie van Van Gaal rechtte de rug en legde haar wil op aan City. Het leidde in de dertiende minuut al tot de 1-1 van Ashley Young (op bovenstaande foto met Juan Mata), die in twee instanties afrondde na een verre uittrap van De Gea en een prima voorzet van Ander Herrera. Een klein kwartier later kwamen Daley Blind en consorten op voorsprong. Marouane Fellaini was de gevierde man. De boomlange Belg kopte bij de tweede paal raak na een formidabele voorzet van Young, een van de United-revelaties in dit seizoen.

Phil Jones probeert met een uiterste inspanning Sergio Agüero de bal te ontfutselen.

Ook na de rust bleef United domineren. In de 67ste minuut beslisten The Mancunians de wedstrijd via Juan Mata, die afrondde na een dieptepass van Wayne Rooney. De goal had echter afgekeurd moeten worden, want Mata stond op het moment dat hij werd aangespeeld duidelijk buitenspel.

Het zou echter overdreven zijn te stellen dat die buitenspelgoal van doorslaggevende invloed was, helemaal omdat Chris Smalling met een harde kopbal een kwartier voor het einde de 4-1 maakte. In de slotfase had United de stadgenoot nog verder kunnen vernederen, maar The Red Devils toonden zich mild en zagen City in de 89ste minuut zelfs nog terugkomen tot 4-2 via Agüero.

Door de zege zet United een reuzenstap richting rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. De ploeg van Van Gaal staat met nog zes duels te spelen derde, met één punt achterstand op Arsenal en acht op koploper Chelsea, dat bovendien een wedstrijd tegoed heeft. Komende zaterdag gaat United op bezoek op Stamford Bridge. The Mancunians hebben op hun beurt vier punten voorsprong op City. Bij die club zal de onrust door de derbydreun toenemen. De aftredende kampioen moet zich zelfs zorgen maken over zijn positie in de topvier, want het gat met nummer vijf Southampton bedraagt slechts vijf punten. Liverpool kan tot op vier punten van City komen als het morgen Newcastle United verslaat.