Kompany sneert naar rivaal: 'Zijn wij de big spenders?'

Reacties

Vincent Kompany voert de spanning in de toch al beladen derby tussen Manchester United en Manchester City op door de schulden van de club van manager Louis van Gaal aan de kaak te stellen.

Kompany sneert naar rivaal: 'Zijn wij de big spenders?'

'Ik dacht dat wij de big spenders waren in de Premier League?', aldus de Belg tegenover de BBC. Eerder liet de verdediger en aanvoerder van Manchester City tegenover The Telegraph al weten dat de UEFA de traditioneel grote clubs de hand boven het hoofd houdt, waaronder dus Manchester United.

'Ik denk dat de regelgeving er is om een paar clubs die al aan de top staan te beschermen', aldus Kompany, die vooral boos is omdat zijn club zo onder een vergrootglas ligt. 'In deze wereld kun je mensen toch niet verbieden hun eigen geld te investeren in bedrijven?', aldus de Belg. Vorig jaar kreeg Manchester City vanwege het verbreken van de Financial Fair Play-regels een boete van circa twintig miljoen euro.

Manchester City is door de aanwezigheid van een steenrijke clubeigenaar nagenoeg schuldenvrij. Dat geldt niet voor United, terwijl die club afgelopen zomer wel een slordige tweehonderd miljoen euro spendeerde aan onder anderen Ángel di María en Daley Blind. Overigens maakte United in tegenstelling tot de stadgenoot in het afgelopen boekjaar wél winst en werd er ook minder afgeschreven op aankopen.

Jaarcijfers 2013/14 United en City

Manchester United Manchester City
Omzet €600 miljoen €478 miljoen
Financieel resultaat €33 miljoen winst €32 miljoen verlies
Afschrijvingen spelers €76 miljoen €105 miljoen
Nettoschuld €380 miljoen €46 miljoen

Dat Kompany de schuldendiscussie aanhaalt in aanloop naar de derby van vandaag (zondag, aftrap 17.00 uur) zal ongetwijfeld geen toeval zijn. Daarmee zijn de eerste speldenprikjes uitgedeeld, al is het nog maar de vraag of de boomlange verdediger zelf op het veld verschijnt. De Belgische verdediger en aanvoerder heeft deze week niet goed kunnen trainen. Zondagmiddag wordt pas bepaald of hij wel of niet kan spelen. Op Old Trafford staat niet alleen het gevecht van Manchester op de rol, maar ook de strijd om de bovenste drie plaatsen. Wint United, dan is het gat met nummer vier City vier punten, maar als City zegeviert, is de derde plaats voor de ploeg van manager Manuel Pellegrini.

'Dit is de belangrijkste wedstrijd van dit seizoen', weet Kompany. Eenvoudig zal het volgens de Rode Duivel niet worden. 'Dat Manchester United uiteindelijk terug zou komen na de zwakke start, was een kwestie van tijd. Het is een goede ploeg met gevaarlijke spelers. Maar ook een club met historie.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.